Novo razrješenje: Dušanka Novak pokreće ponovno tužbu i traži odštetu

Tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović je u studenom 2012. godine donio odluku o razrješenju 14 ravnatelja srednjih škola, među kojima je bila i ravnateljica ETŠ Čakovec Dušanka Novak.

Smijenjena je zbog upisa 10 učenika na smjerove komercijalista i ekonomista iako nisu prešli prag. Uz argument da je njeno razrješenje s mjesta ravnateljice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec protuzakonito, podnijela je tužbu Upravnom sudu koji je nedavno potvrdio njene riječi te Jovanovićevu odluku proglasio protuzakonitom.

Iako je presuda donesena 26. ožujka, pismeno očitovanje stiglo je u petak 30. svibnja. U cijelom tom zlosretnom slučaju, oštećena je osobno Dušanka Novak, ali i ETŠ kao kolektiv čime su povrijeđena općenito načela ispravnog djelovanja – koja su posebno značajna i izražena u području odgoja i obrazovanja, jer se radi o mladim naraštajima, rekli su nam djelatnici škole.

– Činjenica da je Upravni sud poništio rješenje ministra ne utječe na stvarnu odgovornost ravnateljice. U konkretnom slučaju sud nije obustavio postupak razrješenja i time proglasio samo razrješenje nezakonitim, već je vratio predmet Ministarstvu na ponovni postupak, s jasnom uputom da novo rješenje mora sadržavati obrazloženje – napisali su između ostalog u priopćenju iz nadležnog Ministarstva.

– Kad bi se toleriralo da odgovorne osobe krše propise jer smatraju da neki propis nije dobar, čak i ako je to točno, značilo bi izravno urušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti- napomenuli su u Ministarstvu iz kojeg je u ponedjeljak novo razrješenje. O čemu se radi upitali smo Dušanku Novak:

“Stiglo je Rješenje o razrješenju s datumom od 26.6.2014. s uputom o pravnom lijeku o mogućnosti pokretanja upravnog spora pred nadležnim Upravnim sudom. Odluka se obrazlaže istim člankom 44 Zakona o ustanovama kao i u razrješenju prije 1,5 godine za koje imam ima konačnu presudu Upravnog suda da je protuzakonita. Još je dodan komentar na odluku Ustavnog suda od 15. travnja 2014. o neusklađenosti Odluke o upisu 2012./2013. s Ustavom”.

– Ja sad opet podnosim tužbu Upravnom sudu za istu stvar u kojoj ću tražiti odštetu, jer odluku suda o protuzakonitosti imam. Ne mislim odustati jer znam da sam u pravu i nadam se da će ta priča ipak stati – rekla je za naš portal Dušanka Novak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije