Znate li da je u Prelogu već u 18. stoljeću postojala svilana?

“Seiden Fabrique”. Taj kratki naziv na topografskoj karti iz 1786. godine razveselio je, uz ostale, i Ivana Gradečaka iz Turističke zajednice Grada Preloga. Još jedna je to potvrda da je u Prelogu već u 18. stoljeću postojala svilana, manufaktura za preradu čahura dudovog svilca.

– Sad prvi put vidimo da se na jednoj karti uz ime Preloga spominje tvornica svile, koja je vjerojatno radila na prostoru današenjeg Kometa, gdje je bila i solara. Za svilanu se znalo otprije, a u muzeju u Veroni postoje vreće za prijevoz svile na kojima piše ime Perlok. Ukazom carice Marije Terezije, nekad je svako domaćinstvo moralo osigurati prostor za uzgoj dudovog svilca, a zasađena su i stabla duda, kojih je ostalo jako malo – kaže Gradečak.

Prva topografska karta na kojoj su prikazane i parcele, te zgrade, pripada tzv. jozefinskoj vojnoj izmjeri, a izložena je u Muzeju Croata Insulanus u Prelogu, zajedno s drugim starim kartama i razglednicama Preloga.

– S povijesnih karata uvjerljivo se može pročitati proces razvoja Preloga, jačanja njegova značaja i urbanističkog širenja. Uz Legrad, koji je i fizički bio u Međimurju sve do 1710. godine, Prelog je uvijek bio najznačajnije gospodarsko i kulturno središte donjeg Međimurja –  kaže prof. dr. Dragutin Feletar, koji je sa Štefanom Vidom i Zlatkom Horvatom ustupio dio zbirke za izložbu.

Na jednoj od karata iz 1556. naznačena su samo dva naselja, Čakovec kao Chatkanithurn i Prelog kao Brilach. U Prelogu dominira kula, a pretpostavlja se da je riječ o obrambenoj srednjovjekovnoj kuli čiji su temelji pronađeni pokraj crkve prije desetak godina.

Izloženo je i tridesetak razglednica, među kojima i najstarija s kraja 19. stoljeća. U Muzeju se do 21. ožujka može pogledati i originalna povelja izdana 6. prosinca 1264., u kojoj se prvi put spominje Prelog. Pronađena je u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U odličnom je stanju jer je pisana na pergameni, kalanoj koži, no uništen je pečat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije