Udrugu “Međimurska gruda” od sada pratite putem web stranice

Na inicijativu Tihomira Štefulja, Branka Horvata, Franje Soldata i Ivana Pongraca osnovana Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda”.

Cilj udruge je unapređenje seoskog života u svim njegovim aspektima, kao i promocija i unapređenje obiteljskih gospodarstava. Udruga se bavi promidžbom Dunjkovca, čije se ime prvi put spominje 1259. godine, a zadala si je i značajne ciljeve: osnovati muzej štreke i popularizirati štreku (prva Hrvatska pruga izgrađena 1860. godine s ciljem povezivanja Budimpešte i Beča, a prolazi kroz Dunjkovec), napraviti “smoligarski grunt” jer smoligar je izumrli zanat specifičan za Dunjkovec, koji žele popularizirati.

Smoligari su nekad od borovine izrađivali drvca za potpalu i prodavali ih po sajmovima po čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Smoliga je unosila toplinu u domove, a želja udruge je takvu toplinu prenijeti u srca ljudi. Jedan od zadataka je i vremeplov starih zanata, organizirati dane mjesta, ljetne večeri, zelene čistk, više cvijeća za ljepši Dunjkovec…

Predsjednik udruge je Franjo Soldat, Branko Horvat imenovan je potpredsjednikom, za tajnika je izabran Tihomir Štefulj, a za blagajnika Ivan Pongrac. Podršku udrugi dao je i Darko Dania, načelnik općine Nedelišće.

Želja im je njihovo djelovanje proširiti izvan granica Dunjkovca i Općine Nedelišće pa su iz tih razloga pokrenuli svoju web stranicu. Njihove aktivnosti i rad od sada možete pratiti putem web stranice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije