Tjedan prevencije raka vrata maternice od 19. do 25. siječnja

Rak vrata maternice jedinstvena je vrsta zloćudne bolesti, a poznatim i opće prihvaćenim mjerama prevencije kao što su organizirani programi probira i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) moguće spriječiti nastanak i razvoj gotovo 95% slučajeva. Prema epidemiološkim podatcima u Europi svake godine oboli 60.000 žena, a 30.000 i umre od raka vrata maternice.

U našoj zemlji rak vrata maternice nalazi se na 10. mjestu ljestvice pojavnosti te na 9. mjestu ljestvice smrtnosti od raka u žena. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj je zabilježena 321 novooboljela žena u 2011. godini, u istoj godini od ove zloćudne bolesti umrlo je 111 žena. Iako Hrvatska bilježi niži broj novooboljelih žena od zemalja u regiji, nažalost smrtnost nam je, još uvijek dvostruko viša od one u razvijenim zemljama. Ne treba zanemariti niti činjenicu da su 2/3 novooboljelih žena mlađe od 60 godina, što je posebno bitno, budući je to dob u kojoj žene postižu svoj puni obiteljski i društveni potencijal.

Prema istom izvoru, 2011. godine je iz Međimurske županije 13 žena oboljelo od invazivnog, a 32 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2012. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 106 žena, a u Međimurskoj županiji 7 žena. Hrvatska se 2012. godine pokretanjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice svrstala u skupinu europskih zemalja koje aktivno brinu o zdravlju svojih žena. Program u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje započeo je u prosincu 2012. godine, namijenjen je svim ženama u dobi od 25-64. godine.

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na čakovečkom Trgu Republike u subotu 18. siječnja obilježen je Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Obilježavanje ovog tjedna i nacionalnog dana još je jedna prilika da se svi zajedno podsjetimo na brigu o zdravlju, i potrebu odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije