FOTO Svojom humanošću zatoplili Čakovec

Čakovec, u subotu prije podne. Na gradskim ulicama na temperaturi ispod 10 stupnjeva celzijeva samo rijetki. Od tih rijetkih koje smo susretali u rukama su nosili stručak mimoza kupivši ih na središnjem gradskom trgu gdje je bilo i najprometnije.

>>> Pogledajte fotogaleriju iz Čakovca

Tamo se je odvijala akcija Dan mimoza u Hrvatskoj, a obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22. do 28. siječnja), a u organizaciji udruge ‘Zdravka i Hrvatske lige protiv raka.

Kako nam je rekao Husein Saghir dr. med., predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec, njihovu akciju su u Međimurju široka i otvorena srca pomogli Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora ‘Vita’ zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Srednjom školom Čakovec.

– 10. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice je već tradicija u nas u cilju ukazivanja na probleme i predlaganje preventivnih mjera koje su najpogodnije za rano otkrivanje tih bolesti – istaknuo je dr. Saghir dodavši kako mlade treba upozoriti na odgovorno spolno ponašanje, a kod žena da posjete ginekologe jer jednostavnim PAPA testom može se otkriti bolest u početku.

– Kao što vidite oživjeli smo grad Čakovec, oživjeli smo humanost koja je i ovoga puta pronašla plodno tlo – dodao je naš sugovornik navevši kako se uz grančice mimoza dijelio i propagandni materijal i pokoji zdravstveno edukativni savjet. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba ‘Vita’ i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec.

– Od prodaje mimoza povodom Dana mimoza prikupljeno je 13.060 kuna. Zahvaljujemo svima koji su nas unatoč niskim temperaturama podržali u akciji! – rekla je Irena Šestak iz Lige protiv raka Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije