Vincekovo: Trsek moj, zbudi se, dosta si spal!

Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, na Vincekovo će otići u svoje gorice. Sveti je Vinko danas, 22. siječnja i jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je propisan obred koji valja obaviti.

V međimurskim bregima minulog su vikenda organizirani Vincekovi pohodi. Na Vincekovo se mora doći do trsa, a gazda mora odrezati  grančice koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Ovaj pučki običaj koji se njeguje i u međimurskom kraju praćen je pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, red nalaže da počaste okupljeno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema se domaći slastan zalogaj, pa se Vincekovo slavi do duboko u noć.

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi i ovom plemenitom napitku toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Zato se i Vincekovo  v međimurskim bregima slavi na veliko što u konačnici donosi vrhunska vina međimurskih vinogradara.

>>> FOTO: Vincekovo u Svetom Martinu na Muri

>>> TZ općine Nedelišće i vinski klub organizirali Vincekov pohod

>>> Na Vincekovom pohodu oko tri tisuće planinara

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije