Stigla nam je sezonska gripa: Evo kako je preboljeti!

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije objavio je tjednu prijava oboljelih od gripe. U vremenu od 6. do 12. siječnja od te je bolesti oboljelo šest Međimuraca. Najviše, njih četvero oboljelih je u dobi od 30 do 64 godina, jedna osoba je spada u skupinu od 15 do 19 godina, a jedna u dobi od 20 do 29 godina.

Kako smo javili ranije u prvom ovogodišnjem tjednu od sezonske gripe oboljela je jedna osoba i kad pribrojimo novih šest dolazimo do brojke sedam. Prošle godine u mjesecu siječnju bile su prijavljene 203 oboljele osobe, pa je za očekivati da će se ovogodišnja brojka do kraja mjeseca povećati.

Gripa (influenca) je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Epidemija gripe javlja se najčešće zimi. Virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom (ulaskom kapljica izravno u nos ili usta osoba koje se nađu u blizini oboljelog od gripe) ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine.

Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1 dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti. Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće, a naročito može biti opasna za ljude starije dobi ili osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom.


Simptomi gripe

Gripa najčešće nastupa naglo, pojavom općih simptoma: povišena tjelesna temperatura (iznad 38°C) praćena zimicom i tresavicom, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i malaksalost, glavobolja. Simptomi upale dišnog sustava (grlobolja, kašalj) obično se javljaju kasnije i duže traju. Simptomi traju otprilike tjedan dana, no kašalj može potrajati i duže.


Komplikacije gripe

U nekim slučajevima bolest poprima teži oblik, najčešće kao virusna upala pluća ili se zakomplicira bakterijskom infekcijom uha ili sinusa. Komplikacije gripe očituju se i kroz pogoršanje dotadašnje kronične bolesti, naročito kod srčanih ili plućnih bolesnika, kao i oboljelih od šećerne bolesti (dijabetičara). Iako se komplikacije gripe mogu dogoditi kod svake oboljele osobe, one se češće javljaju kod osoba s povećanim rizikom: stariji, kronični bolesnici, oboljeli od karcinoma, transplantirane osobe i ostali bolesnici s oslabljelim imunološkim sustavom. Uzimanje antibiotika neće spriječiti eventualne komplikacije gripe!


Kako se zaštititi od gripe

Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica i pravilno odlaganje iskorištenih maramica. Savjetuje se redovito provjetravanje prostorija te učestalo čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama ( kvake, telefonske slušalice, špine, tipkovnice i slično). Najučinkovitiji način zaštite protiv gripe je cijepljenje. Zaštita protiv gripe postiže se dva tjedna nakon cijepljenja i traje samo jednu sezonu (godinu).

Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva koje se aplicira u mišić nadlaktice. Cjepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina te osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični plućni i srčani bolesnici, dijabetičari , bubrežni bolesnici, transplantirane osobe i ostali).


Liječenje gripe

Liječenje uzroka nije moguće pa se liječe simptomi. Bolesnik treba mirovati, uzimati dovoljne količine tekućine, lakše probavljivu hranu, vitamin C te lijekove koji smanjuju bolove, djeluju protuupalno i snižavaju povišenu temperaturu. Bolesnicima koji inače boluju od dugotrajne bolesti srca i pluća potrebne su veće doze lijekova koje uobičajeno uzimaju. Svi teži i komplicirani slučajevi liječe se u bolnici. Kako se radi o virusnoj zaraznoj bolesti, korištenje antibiotika “za svaki slučaj” neće spriječiti razvoj sekundarne bakterijske infekcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije