Školski kutak prijavljen za “Godišnju novinarsku nagradu za obrazovanje”

Udruga Pragma utemeljila je, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pridružilo se inicijativi za dodjelu “Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje”. Ova je inicijativa dio projekta “Obrazovanje djece i mladih za demokratsko građanstvo u Hrvatskoj – medijska kultura”, pokrenutog 2012. s ciljem podizanja medijske kulture i opismenjavanja djece i mladih te jačanja demokratskog građanstva u Hrvatskoj. Tehničku podršku inicijativi pružio je CARNet.

Za godišnju novinarsku nagradu prijavljeni su:

1.”Stigla je pošta” – Susret dječjih vijeća (Sandra Maričić, Hrvatska radiotelevizija – Hrvatski radio),
2. Smotra projekata 2013. (Višnja Biti, Hrvatska radiotelevizija – Hrvatski radio),
3. Izazovi učiteljskog poziva (Ivana Sučić, Hrvatska radiotelevizija – Hrvatski radio),
4. Učenički sabor (Zdravka Giacometti, Hrvatska radiotelevizija – Dobro jutro, Hrvatska),
5. Zeleni biser Moslavine (Iva Čaisa, Nezavisna televizija),
6. Školovanju Roma u Međimurju: U školi je sada bolje, ali i dalje ne znamo tko će nam dati posao kada je završimo (Barbara Matejčić, Jutarnji list),
7. Škola prijateljstva (Josipa Pletikosić, Nova TV),
8. Profesor Toni Milun (Martina Bolšec, Nova TV),
9. Rubrika na portalu eMedjimurje.hr – Školski kutak (Nino Kristofić, eMedjimurje.hr – međimurski internet portal).

Dostavljeni radovi promiču vrijednost obrazovanja u društvu i doprinose kvalitetnijoj informiranosti o obrazovanju.

Udruga Pragma dostavila dva dopisa školama/domovima – u uvodnom pismu ravnatelju/ravnateljici ustanove smo pojasnili pozadinu pokretanja dodjele “Godišnje nagrade za obrazovanje” i njezinu važnost za medijsko opismenjavanje djece i mladih, a u drugom – namijenjenom stručnim suradnicima, profesorima i odgajateljima – činjenicu da ovakve aktivnosti doprinose većojvidljivosti obrazovnih programa u Hrvatskoj te stvaranju osjećaja zajedništva različitih dionika u zajednici.


Škole/domovi su pozvani da zajednički – profesori, nastavnici, djeca i mladi i roditelji – do ponedjeljka 3. ožujka 2014. god. odaberu jedan rad (uz pravilo: jedna ustanova – jedan glas; svaka ustanova je dobila jedinstvenu lozinku za pristup modulu za glasovanje) putem učeničkih vijeća, volonterskih, novinarskih i dramskih grupa, okruglih stolova i tribina, debata i sl.

Svaka obrazovna ustanova samostalno odlučuje o sudjelovanju kao i metodama dolaska do “glasa”. Nakon završetka odabira, sudionici su pozvani popuniti kratak evaluacijski obrazac u kojem ćemo ispitati potrebu provedbe ovakvog projekta. Dali smo i nekoliko primjera kako doći do “glasa”.

Nagrada se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tehničku podršku CARNeta i partnerstvo Hrvatskog filmskog saveza, a dodjela Nagrade će biti u ožujku 2014. god. kroz prigodan program, čime ćemo obilježiti Dane hrvatskog jezika (11. – 17. ožujka 2014.).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije