Kongo iz čakovečkog azila spasio život kujici Belli doniravši krv

Nekada napušteni psi, a danas stanovnici čakovečkog skloništa za životinja Prijatelji nerijetko spašavaju živote svojim četveronožnim prijateljima koji imaju dom, ali brižne vlasnike.

Jedna takva priča dolazi i u ove božićne dane. Bella, lijevo u boksu, bila je otrovana i život joj je visio o niti. Veterinari čakovečkog Bioinstituta, koji brinu također i o psima na azilu, nazvali su sklonište i zamolili voditeljicu da dođe sa jednim psom na transfuziju krvi. Desno u boksu je predivni azilski pas Kongo, njegova je krv spasila život Belli koja se sad uspješno oporavlja. Iz Bioinstituta u Čakovcu odličan tim stručnjaka predvođen Miljenkom Cmrečakom, Tomislavom Dolarom te Ivanom Taradijom između ostaloga obavljaju i transfuziju krvi.

Transfuzija krvi zapravo je oblik transplatacije organa. U ovom slučaju je organ krv koja sadrži crvena krvna zrnca – nosioce kisika, proteine potrebne za zgrušavanje krvi i trombocite. Krv prenosimo iz davaoca u primatelja. Nažalost našim uvjetima nemamo banku krvi za kućne ljubimce, pa se cijela stvar bazira na pronalasku psa koji može dati krv svome četveronožnom prijatelju i samim time mu spasiti život.

Idealan donator krvi je mužjak star od 2 do 8 godina, zdrav, težak barem 20 kilograma, a u obzir se uzimama i karakter psa. Mora biti kooperativan kako bi vađenje krvi bilo uspješno. Nisu svi psi strpljivi do te mjere da miruju sa iglom u veni dvadesetak minuta dok se vrećica sa krvlju napuni.

Psi imaju 8 krvnih grupa. Krvna grupa se ne determinira, jer do transfuzijske reakcije dođe samo kod drugog davanja krvi, ako krvna grupa nije kompatibilna. Vrlo rijetko se događa da je jednom psu ili maci potrebna transfuzija krvi više puta tokom života. Obično se radi o hitnoj intervencji i spašavanju života, a za to je dobra bilo koja krvna grupa.

Da bi svih 300 pasa čakovečkog skloništa Prijatelji bilo uredno cijepljeno i da bi imali svu potrebnu medicinsku skrb potrebna je predanost, volja, trud te svakako stručnost veterinara. S druge strane požrtvovnost, ljubav, briga i veliko srce volontera i članova ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, rezultirala je spašavanjem života još jednom živog bića.

Bella, ali i njezini vlasnici dobili su najljepši poklon za Božić – ŽIVOT.

Kongo se nažalost vratio u sklonište gdje čeka svog udomitelja. Ne traži puno malo hrane, mirni kutak i toplu ljudsku ruku. Ukoliko želite udomite Konga javite se na 098/181-2144. Podržite rad udruge, volontirajte, donirajte kako bi ovakvih priča bilo još više.

Žiro-račun: HR33 2340 0091 1160 2537 5, poziv na broj 02 888, svrha uplate: Donacija.

Podržite rad azila i narudžbom kalendara za 2013. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije