Stigle prve doze cjepiva za gripu, cijepljenje započelo 18. studenog

Ove godine HZZO je nabavio 295 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe (ukupno za RH) a na temelju izvještaja o potrošnji u sezoni 2012/2013. Sva količina centralno nabavljenog i distribuiranog cjepiva namijenjena je cijepljenju osoba za koje je cijepljenje besplatno.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 9 600 doza te će se cjepivo odmah distribuirati izabranim liječnicima. Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji započelo je u ponedjeljak 18. studenog kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska, zaštićenog imena Influvac te Sanofi Pasteur S.A., zaštićenog imena Vaxigrip ped. Cjepivo sadrži sojeve preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1)pdm09,A/(H3N2) prototip uzgojen na staničnim kulturama, virus A/Victoria /361/2011 ,B/Massachusetts/2/2012.

Sukladno naputku HZJZ-a i HZZO-a cjepivo je namijenjeno osiguranim osobama HZZO-a: starijim od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju, svim osobama koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe( kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice itd.) te zaposlenim u zdravstvu i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika. 

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno. U programu obvezne imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom za 2013. godinu uključeno je i cjepivo protiv gripe za djecu s kroničnim bolestima (Vaxigrip paediatric- 1 doza cjepiva 0.25 ml) koje je također besplatno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije