VIJEĆNIČKO PITANJE

CIJEPLJENJE DJECE Bez kazni za roditelje u Međimurju

U sklopu posljednje sjednice županijske Skupštine, Međimurska županija objavila je odgovor na pitanje koje je u sklopu aktualnog sata pretposljednjeg skupštinskog zasjedanja, postavio HSS-ov vijećnik Zvonimir Siladi

Podsjetimo, Siladija je zanimalo koliko je roditelja/skrbnika koji su odbili cijepiti svoju djecu protiv niza dječjih bolesti upućeno na savjetovanje, što je zakonska mogućnost.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl Pal, dr.med., u odgovoru uz ostalo navodi da Zavod nema informaciju koliko je pedijatara ili liječnika obiteljske medicine roditelja/skrbnika uputilo na savjetovanje, no sam Zavod je unatrag četiri godine proveo 13 savjetovanja za roditelje koji su odbili cijepiti svoju djecu.

Ravnateljica ujedno navodi da nadzor nad provedbom mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti u koje spada i obavezna imunizacija obavljaju nadležni sanitarni inspektori Državnog inspektorata, sve prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Prema jednom od članaka spomenutog zakona, za roditelje ili skrbnike koji ne cijepe dijete protiv bolesti utvrđenih Programom obaveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, predviđene su novčane kazne. Upitali smo Državni inspektorat je li bilo kažnjavanja, a odgovorili su sljedeće: Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u proteklih godinu dana nije zaprimila niti jednu prijavu vezano za odbijanje cijepljenja djece u Međimurskoj županiji.

Slijedom navedenoga do sada nije bilo postupanja, odnosno donošenja prekršajnih mjera sukladno odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Znači li to da su sva djeca u našem kraju cijepljena protiv svih bolesti za koje je obavezno cijepljenje?

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3595

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije