Prekogranični rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav” u 5 zemalja

Godinu dana nakon što je UNESCO i službeno prepoznao prirodne vrijednosti prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj, nominaciju za svoj dio “Europske Amazone” UNESCO-u je predala i Republika Srbija.

Zajednička inicijativa WWF-a i EuroNatura za očuvanje “Europske Amazone”, kojom se uspostavlja UNESCO prekogranični rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav”, predstavlja prvo zaštićeno područje u svijetu koje dijeli i kojim zajednički upravlja pet zemalja – Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija.

Ova zajednička “zelena vizija” ostvarit će se uspostavljanjem najvećeg europskog zaštićenog područja. Uključujući dijelove od Austrije do Srbije obuhvaćat će prostor od 800.000 hektara. Prekogranični rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav”, koji će biti prvi u svijetu u pet zemalja, predstavlja simbol regionalne suradnje i održivog razvoja te je odličan primjer inicijative koja povezuje zaštitu biološke raznolikosti i kulturnog nasljeđa.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Republike Srbije u suradnji sa WWF-om radio je na pripremi nominacije posljednje dvije godine.

– Drago nam je da će veliko plavno područje na sjeverozapadu Vojvodine, koje predstavlja jednu od najbolje očuvanih ritsko-močvarnih cjelina na cijelom toku Dunava postati dio prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”. Tako smo još bliže našem velikom cilju, a to je uspostava UNESCO-vog pentalateralnog rezervata biosfere – ističe Irma Popović Dujmović, koordinatorica programa voda u Mediteranskom programu WWF-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije