Župljani Draškovca u posjetu grofovima Althan

Veliki interes je vladao u župi Draškovec za putovanje u Austriju. Razlog takve zainteresiranosti je bio, između ostaloga, i posjet grofu Michaelu Alexandru von Althan. Grofovska obitelj Althan je bila u prošlosti najmoćnija aristokratska obitelj u carstvu odmah iza samoga Cara.

Zauzimali su veoma visoke i odgovorne dužnosti i počasti u carstvu. U jednom trenutku povijesti obitelj Althan je bila i gospodar Međimurja. Nakon prošlogodišnjega posjeta grofa i grofice Althan Draškovcu i nakon poziva da ih župljani posjete, oni su predvođeni župnikom Matijem Vonićem odlučili otputovati.

Nakon nekih prometnih poteškoća, stigli su do prvog odredišta a to je Gradišćansko mjesto Trausdorf (Trajštof). Župnikovi prijatelji, obitelj Cvitkovich (Cvitković) poslužili su ih doručkom. U Trausdorfu je u prošlosti živjelo samo hrvatsko stanovništvo ali sada se taj broj smanjio pa ih u selu živi oko 800 stanovnika, a oko 900 je Austrijanaca. Put ih je doveo do mjesta Murstetten gdje su ih dočekali župnik Josef Resch i grof Alexandar i grofica Maria von Althan.

U veoma prijateljskom i ugodnom ozračju razgledali su prekrsanu župnu crkvu Preobraženja Kristova. Crkva je i  zadužbina obitelji Althan a i mjesto počivališta posmrtnih ostataka te plemenitaške obitelji. Želja im je bila vidjeti i mauzolej obitelji Althan koji se nalazi malo poviše samog sela. Mauzolej se uređuje i restaurira. Putovanje su nastavili posjetom župi Wurmla. Župnik Resch upravlja s dvije župe i to s Wurmlom i Murstettenom koje zajedno broje oko 2000 vjernika.

Nakon svih tih utisaka došlo je vrijeme ručka. Ručali su u jednom seoskom gospodarstvu u Miclheldorfu te se poslije objeda krenulo prema Zwentendorfu gdje su ih dočekali grof Alexandar i grofica Maria koji su bili obučeni u njihovu tradicionalnu nošnju. Grof im je pokazao i jedan dio gospodarstva i gospodarskih zgrada te se požalio na nevolju koja ih je zadesila, jer ovoga proljeća bila je i velika poplava Dunava, pa im je bilo i poplavljeno preko 1000 ha zemlje.

Oprostili su se s grofovskom obitelji Althan i krenuli put Badena koji je poznato turističko mjesto sa više od 50 hotela poznato i po svome najvećem Casinu u Europi. Zaustavili su se nakratko pred hotelom Sacher i razgledali izvana sam hotel i kuću obitelji Sacher gdje je ispečena već nadaleko poznata torta Sacher. Iznad hotela vidjeli su i ruševine nekadašnjeg grada-tvrđave iz 12 stoljeća.

Vidjeli su i prvi bečki vodovod na kojem se održava festival piva i to na 14 km dugom štandu nude se razne vrste piva i proizvoda. Sve znamenitosti grada je bilo nemoguće vidjeti, a ovom prilikom se zahvaljuju obitelji Slaviček koji su im bili od velike pomoći u ovom putovanju.

U svoj Draškovec vratili su se umorni od puta ali ispunjeni prekrasnim utiscima i vrlo zadovoljni. –  Lijepo je imati posvuda prijatelje!, rekao je župnik Matija Vonić, a grof Alexandar je dodao – “Da gospodine Župniče, a vi zaista puno činite na tome povezivanju. Zahvalan sam Vam na ovome prijateljstvu”. Neka ova rečenica bude kao prekrasna slika i poziv za učvršćivanje prijateljstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije