Međimurski svati na Festivalu svadbenih običaja u Pirovcu

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave i KUD Mihovljan zajedno su nastupili na 5. Festivalu starih svadbenih običaja u Pirovcu. Turistička zajednica Općine Pirovac petu godinu zaredom organizira dvodnevni festival, a program se sastoji od Etno sajma i Festivala. Dugogodišnja suradnja HKD-a Pomurje i KUD-a Mihovljan, dva društva koje vežu isti mentori folklora, rezultirala je zajedničkim odlaskom u Pirovec.

Budući da KUD Mihovljan već otprije u svom programu ima koreografiju “Međimurski svati”,  oni su bili nosioci uloga (mladenka i mladenec, starešina, podsneholja), a HKD Pomurje je bilo organizator nastupa i putovanja. Zajedničke probe naizmjenično u Mihovljanu i Lendavi bile su i ugodna druženja i priprema za zajedničko dvodnevno druženje na Festivalu.

Društva su se zajednički predstavila i na dvodnevnom Etno sajmu na kojemu su bile izložene stare narodne međimurske narodne nošnje, a lendavski vinar Marijan Levačič upriličio je i upotpunio njihovu prezentaciju degustacijom svojih vina. U svečanoj svadbenoj povorci stare svatovske običaje predstavila su društva iz raznih krajeva Hrvatske: Benkovca, Prigrade, Podsuseda, Lendave i Mihovljana, a bila je i tu Udruga “Dubrovačko- primorski svatovi”.

Nakon svečanog mimohoda svi svatovi su se fotografirali kod ulaznog portala u stari mjesni trg Rudina na kojem je bila i pozornica za prikaz običaja. “Idu svati” – prikaz starih međimurskih svadbenih običaja u izvedbi HKD-a Pomurje i KUD-a Mihovljan sastoji se od svadbene povorke na čelu s mladencom i starešinom te od Kaprona sa sabljama, zastavnjaka sa svadbenom zastavom,  mladenkom i hadnačom, tamburašima, hižnim japekom i mamicom, podsneholjom i ostalim svatima, a usput su se nudili svadbeni kolači i vino.

U koreografiji se prikazala prošnja mlade, oproštaj mlade od roditelja, svadbeni ples za stol, ples z bidrami i završni svadbeni ples čardaš. Nakon prikaza svih svadbenih običaja slijedio je izbor najljepših mladenaca, a u kratkom predstavljanju morali su znati opisati dijelove svoje svadbene nošnje.

Kako je to i na pravim svatovima, nakon službene procedure sljedi svadbeno veselje koje je za sve sudionike pripremljeno u Restoranu Malo misto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije