DVD Donja Dubrava slavi 125. rođendan

Najstarija udruga u Donjoj Dubravi – Dobrovoljno vatrogasno društvo u subotu 29. lipnja obilježava 125 godina od osnutka i neprekidnog rada. Društvo je na inicijativu Jakoba i Maksa Hirschlera (koji su dali izdašnu pomoć u opremi) osnovano 15. veljače 1888. godine.

Mještani su bili veoma zainteresirani za rad u društvu pa su Hirschleri osigurali vatrogascima jednu prostoriju u svojoj upravnoj zgradi na Ljenti te kontinuirano upotpunjavali i modernizirali opremu. Dubravski DVD je svoja službena pravila dobio 4. rujna 1907. (potpisali su ih predsjednik Franjo Režek, zapovjednik Vinko Horvat i tajnik Josip Klarić), a ista su odobrena od mađarskog Ministarstva unutarnjih poslova u Budimpešti 25. listopada iste godine.

Ovo je početak 125 godina duge i bogate povijesti donjodubravskog vatrogasnog društva čiji će članovi i brojni gosti svoju proslavu započeti 29. lipnja (subota) u 16,00 sati svečanim postrojavanjem i otkrivanjem spomen-ploče na pročelju zgrade Vatrogasnog doma osnivačima Jakobu i Maksu Hirschleru. Spomen-ploču će otkriti Nataša Srdić Jahn, jedna od malobrojnih potomaka ove za Donju Dubravu iznimno važne obitelji.

Potom će delegacija vatrogasaca i članova Puhačkog orkestra s Natašom Srdić Jahn položiti vijenac na grobnicu obitelji Hirschler. Proslava se nastavlja mimohodom i svečanom sjednicom na kojoj će se zaslužnim članovima i prijateljskim društvima i udrugama podijeliti zaslužena priznanja.

Očekuje se dolazak brojnih gostiju, među kojima (uz predstavnike lokalne političke vlasti i predstavnike mjesnih udruga te više od tridesetak delegacija prijateljskih im društava), posebno je najavljen dolazak župana Međimurske županije Matije Posavca, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera, počasnog predsjednika HVZ Teodora Frickog, zapovjednika HVZ Slavka Tucakovića, predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Biškupa, predstavnika Vatrogasne zajednice grada Rijeke te njihovih prijatelja iz DVD-a Sušak-Rijeka i njemačkog Hardegsena.

U sklopu svečane sjednice predviđen je i kratak kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti mažoretkinje i KUD “Seljačka sloga”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije