Na natječaj DUZS-a javilo se 12 ljudi, a treba ih 36!

Vjerojatno ćemo na kraju morati rasporediti vojne obveznike. Puno je bolje kad se netko dobrovoljno javi jer je više motiviran – kaže Ladislav Söke iz DUZS-a. Traže se hitno punoljetne osobe oba spola koje znaju plivati, roniti, upravljati čamcem ili jedriti!

Na dva natječaja za popunjavanje tima Civilne zaštite za spašavanje iz vode koje je raspisala Međimurska županija, javilo se svega 12 osoba, a potrebno ih je trostruko više!

Međimurska županija stoga još nema popunjen specijalistički tim koji bi građane i imovinu spašavao za vrijeme poplava ili nesreća na vodenim površinama! U županiji okruženoj dvjema rijekama, s velikim akumulacijskim jezerima i brojnim ribnjacima, nevjerojatno zvuči podatak da ima krnji tim za spašavanje.

– Išlo se prvo s raspisivanjem dvaju natječaja za dobrovoljce koji su spremni sudjelovati u postrojbi, no nije ih se javio dovoljan broj, pa ćemo vjerojatno na kraju morati rasporediti vojne obveznike. Puno je bolje kad se netko dobrovoljno javi jer je više motiviran – kaže pročelnik čakovečkog područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ladislav Söke.

Županija je u natječaju isticala da je rad tima temeljen na “humanosti i solidarnosti, spremnosti pomaganja svih u spašavanju ugroženih osoba u slučaju nastanka većih poplava i vodenih bujica, i to kao pomoć redovnim službama zaštite i spašavanja”, no odaziv je porazan.

Na javni poziv mogle su se javiti sve punoljetne osobe, od članova udruga građana, klubova, organizacija i zajednica koje se bave određenim oblikom zaštite i spašavanja u svojoj redovitoj djelatnosti ili su za istu osnovani, a poželjno je i da imaju neka specijalističkih znanja poput ronjenja ili jedrenja. – Popunjavanje postojbe prioritet je za ovu godinu – ističe načelnik.

Stožer zaštite i spašavanja, kojem je na čelu Matija Posavec, analizirao je stanje i donio smjernice za 2013. godinu. Sve općine, gradovi i županija osnovali su stožere i zapovjedništva zaštite i spašavanja, te donijeli planove za rad.

No, inspekcijski nadzorom koji je obavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje ustanovljeno je da većinu planova treba doraditi i dopuniti! Još uvijek nije riješeno ni pitanje trajnog skladišnog prostora za opremu specijalističkih postrojbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije