Vladi dugovanje, ali i upravljačka prava nad čakovečkom bolnicom!

Skupština Međimurske županije velikom je većinom glasova danas pozvala Vladu da sanira bolnicu u Čakovcu.

Županija se time odriče upravljačkih prava za vrijeme trajanja sanacije i još dvije godine nakon toga, a upravo je to najsporniji dio.

Iako je sanacija od strane države jedina moguća opcija jer Županija sama ne može pokriti 97 milijuna kuna duga, poziv Vladi nije prošao bez burne rasprave. Župan Ivan Perhoč (SDP) čak je 40 minuta obrazlagao odluku. Mjesečni limit koji određuje HZZO premali je, poručio je, za normalno poslovanje bolnice.

Građane najviše zanima hoće li sanacija dovesti do smanjenja broja liječnika i ulaganja u opremu, te ukidanje odjela. Odgovora zasad nema. Župan Perhoč smatra da Ministarstvo zdravlja sigurno neće gasiti bolnicu, što potkrijepljuje s uloženih državnih pet milijuna kuna u opremu prošle godine i kupnjom 16-slojnog CT-a koji uskoro dolazi u Čakovec. Izrazio je nadu da će u sanaciju biti uključeni stručni kadrovi iz Međimurja.

Stručno vijeće bolnice upozorilo je da je dug rezultat sustavnog zakidanja od strane HZZO-a koji nije odobrio veći proračun za normalno poslovanje.

– Bolnica mora zadržati sadašnji nivo zdravstvene zaštite, tim više što je cjelokupno stanovništvo Međimurja izdvajalo znatna novčana sredstva kako za izgradnju, tako i za opremanje bolnice.

Bolnica je racionalna u poslovanju i u svim dijelovima pokazuje dobre rezultate, te se ističe kao primjer drugim bolnicama istog ranga – navodi se u zaključku Stručnog vijeća bolnice koji je potpisao predsjednik Robert Marčec, dr. med., spec. neurolog.

HDZ-ov prijedlog da Vlada preuzme obavezu, ali bez preuzimanja vlasništva podržala samo oporba i Nezavisna lista Josipa Posavca

Dodajmo da su županijski vijećnici iz redova HDZ-a predlagali da Vlada preuzme obavezu, ali bez preuzimanja vlasništva. Takav prijedlog nije prošao jer ga je samo podržala oporba (HDZ, HSLS, HSP, HDSS i Nezavisna lista Josipa Posavca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije