Zora predstavila dvojezični foto strip o ženskim pravima

Na konferenciji za novinare Udruge Zora predstavljen je foto strip o ženskim pravima koji su izradile korisnice projekta “Osobe.Žene.Prijateljice.”, dan je kratki pregled odrađenih i planiranih aktivnosti projekta. 

Na konferenciji su govorile Filipa Blažon, voditeljica projekta te Nadica Bogdan i Janja Varga,  sudionice projekta. Voditeljica projekta predstavila je sam projekt, njegove aktivnosti i radionice foto stripa koje su dovele do izrade predstavljenoga foto stripa. Kroz sve aktivnosti projekta, 25 sudionica imalo je mogućnost predstaviti se jedne drugima i upoznati romsku i međimursku kulturu te na taj način i otkloniti predrasude.

Radeći zajedno, stekle su nova znanja i vještine koje će im koristiti u svakodnevnom životu.  Udruga Zora provodi projekt “Osobe. Žene. Prijateljice.”  koji se bavi  osnaživanjem djevojaka i žena hrvatske i romske nacionalnosti iz Međimurske županije, u cilju osobnog i grupnog osnaživanja, razumijevanja vlastitih ženskih prava i mogućnosti, suzbijanju diskriminacije i predrasuda.

Projekt provodi Udruga Zora u suradnji sa Učeničkim domom Graditeljske škole Čakovec i Učeničkim domom “Svjetionik”, a financijski ga je podržalo i Švicarsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.

Važnost foto stripa

Foto strip je tiskan kao dvojezična brošura, na hrvatskome i bajškome, a nastao je kao zajednički rad sudionica projekta “Osobe.Žene.Prijateljice.” U njemu se nalaze njihove osobne poruke vezane uz ženska i ljudska prava.

Djevojke su se upoznale na radionicama u sklopu ovog projekta i započele zajedničko putovanje na kojem su se najprije jedne drugima predstavile i shvatile da ih usprkos različitim godištima i kulturama iz kojih dolaze puno više toga spaja nego razdvaja. Tu ideju dalje su razvile kroz radionice foto stripa osmislivši ovu brošuru u kojoj prikazuju zajedničke želje da se poštuju njihova osnovna ljudska prava, jer ženska prava su i ljudska prava.


Neke od poruka koje su željele prenijeti lokalnoj zajednici su:
” Poštuj svakog čovjeka. Znaš, u nekim dijelovima svijeta ti si manjina.”, “Upoznaj se samnom kako bi mogao/la suditi o meni na temelju onoga što ja zapravo jesam, a ne prema onome što vidiš na prvi pogled.”, “Imam pravo na zaposlenje i poštenu plaću”, “Pravo na posao imaju i mlade žene, bez obzira na to što žele zasnovati obitelj.”

Izjave sudionice projekta

Nadica Bogdan i Janja Varga, sudionice projekta, najprije su predstavile sebe, svoju motivaciju za uključivanje u projekt, te se osvrnule na radionice i na sam foto strip. Nadica Bogdan navela je da se uključila u projekt jer je svojim primjerom željela pokazati mladim djevojkama romske nacionalnosti da bez obzira što su romkinje mogu postići puno toga u životu.

“Školovanjem i zaposlenjem možemo ostvariti kvalitetniji život, što je iznimno važno kod nas romkinja.” Nadica ima završenu srednju školu i 16 godina radnog iskustva. Njezina misao iz foto stripa: “Moje sposobnosti nemaju veze s mojom nacionalnošću. Bez obzira što sam romkinja, mogu biti i jesam dobra zaposlenica.”  je bila motivirana baš time da potakne druge romkinje da završe školu i na taj način osiguraju svoju samostalnost i egzistenciju. 

Na pitanje da li postoji diskriminacija žena u romskoj okolini, Nadica je odgovorila da “diskriminacija nema veze sa nacionalnošću i da je prisutna u većinskom i u manjinskom stanovništvu.” Naglasila je da je došlo do velikih promjena na bolje u romskoj zajednici, te da tek  pojedinci još uvijek žive starijim načinom života. 

Ponosna je na svoju tradiciju i nasljeđe i zahvalna što je imala prilike predstaviti svoju kulturu drugima, kako se ona ne bi zaboravila. Što se tiče njezinog sudjelovanja u projektu, navela je da je presretna što je sudjelovala i što se u foto stripu nalaze i njezine riječi kao i poruke djevojaka i žena sa projekta.

Janja Varga, izjavila je da se projektu priključila jer je nezaposlena samohrana majka i da je željela kvalitetno iskoristiti svoje vrijeme. Vezano za radionice foto stripa navela je da posebno pozitivno iznenadilo to što je na jedan te isti kostur stripa svaka grupa napravila strip na vlastiti način i ispričala drugačiju priču, što smatra da je dokaz koliko smo različiti, a opet jedinstveni.

Iz tog je iskustva i proizašla njezina misao iz foto stripa “Ja sam žena i imam pravo živjeti kao čovjek. ” Na pitanje da li je prije samih radionica imala predrasude vezane za rome navela je: “Krenula sam sa određenim predrasudama, ali su one uz druženje i upoznavanje s romskom kulturom bile uklonjene.”

Janja je navela da smatra kako “u ime svih sudionica mogu reći da ne samo da sam bogatija za jedno novo iskustvo nego i za 20-ak novih prijateljica. ” Vjeruje i nada se da će sa njima i nakon samog projekta ostati u kontaktu.

Sljedeća i završna aktivnost projekta je “Večer tradicije” koja će se održati 22.01.2013., na kojoj će se predstaviti svi rezultati projekta, a same sudionice za tu su prigodu pripremile neke značajke svoje kulture na koje su ponosne, pa će se tako tamo naći tradicionalni recepti, zanati, pjesme i sl. predstavljajući romsku i međimursku kulturu te pokazati koliko nas toga međusobno povezuje i spaja.

Brošuru možete naći u digitalnome obliku klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije