novi poduhvati

GKP PRE-KOM Sunčana elektrana i električna vozila primjer su ekološke izvrsnosti

Grad Prelog već dugo nosi titulu najnaprednijeg i ekološki najosvještenijeg hrvatskog grada

Stoga ne čudi što je povodom Dana planete Zemlje pokrenuto niz ekoloških akcija čišćenja okoliša. Već tradicionalno se u ožujku i travnju provodi Zelena čistka, Pre-Kom-ova kampanja ’Ne dvoji, nego smeće odvoji!’

U prirodi je sve više otpada

Akcije čišćenja organizirale su Jedinice lokalne samouprave, dok Pre-Kom sakuplja sav prikupljeni otpad.

-Količine otpada sakupljenih u sklopu akcija čišćenja se povećavaju unatoč tome što imamo uređen sustav gospodarenja otpadom i korisnici mogu sav svoj otpad zbrinuti na legalan način. – kažu iz Pre-Koma, što je uistinu poražavajuća činjenica.

Stoga, iz Pre-Koma pozivaju sve da ne bacaju otpad u okoliš jer sve vrste otpada mogu predati u sklopu usluge gospodarenja otpadom.

– Sve domaćinstva koja nisu u sustavu gospodarenja otpadom pozivamo da se uključe što prije. Ove godine sakupiti ćemo oko 45 tona nepropisno odbačenog otpada u prirodu i to oko 30 tona miješanog otpada i oko 15 tona glomaznog otpada, te vas pozivamo da zajedno čuvamo okoliš za našu djecu i unuke. – kažu.

Količina otpada sakupljena u 2023. godini

U prošloj 2023. godini sakupljene i/ili obrađene su rekordne količine otpada od 15.751.022 kg, a to je rast od 6,2% prema 2022. godini.

-Količine koje se sakupljaju u sklopu javne usluge blago su porasle iz razloga  što smo Općine Jalžabet i Pribislavec sakupljali cijele godine.- ističu iz Pre-Kom-a.

U sklopu javne usluge sakupljeno je 10.471.689 kg otpada a od toga je 3.584.980 kg miješanog komunalnog otpada. Korisnog otpada je prema resornom Ministarstvu sakupljeno 65,77%, no kada bi iz izračuna izdvojili MKO od ne kućanstva postotak odvojeno sakupljenog otpada penje se na 70,24%.

-Prosječno svaki stanovnik proizvede samo 68 kg MKO-a godišnje dok prosječno kućanstvo proizvede 218 kg MKO-a godišnje dok prosjek RH za 2022. godinu iznosi 474 kg po stanovniku.- ističu.

Sunčana elektrana i električna kombi vozila

Krajem siječnja 2024. godine puštena je u pogon solarna elektrana PRE-KOM-a vrijedna 22 tisuće eura snage 25 kW. Solarna elektrana izgrađena je na krovu sortirnice.

-Ugradnjom solarne elektrane dajemo mali ali vrijedan doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promjena koje su najvećim djelom uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva i tako smanjujemo svoj ugljični otisak. Jedna solarna elektrana od 5 Kw tijekom svog životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala. – ističu važnu činjenicu.

– U prvoj polovici veljače solarna elektrana proizvela je 925 kWh, dok smo potrošili 1593 kWh, te smo proizveli 58% potrebne struje. U ožujku je ukupno proizvedeno 3100,1 kWh, a potrošeno 2195,5 kWh (slika u prilogu) čime smo pokrili vlastite potrebe, a višak struje pustili u mrežu HEP-a. Očekujemo da ćemo kroz godinu proizvesti struje dostatne za svoje godišnje potrebe.- kažu i dodaju kako bi mjesečno time uštedjeli otprilike tisuću eura, dok na godišnjoj razini dolazimo do iznosa od 10 tisuća eura.

-Kako PRE-KOM proizvodi vlastitu električnu energiju, želimo dodatno smanjiti trošak goriva uvođenjem električnih kombi vozila. Testirali smo električno kombi vozilo DFSK, zastupnika Auto Hrvatske. – dodaju iz Pre-Kom-a.

Samo vozilo dugo je 4,73 metara, širine 1,64 metara, a proizvodi se u dvije inačice, jedna s jednim redom sjedala, a drugo s dva reda sjedala. Doseg vozila sa baterijom iznosi 200 km.

-Jedno vozilo bi se koristilo u sektoru gospodarenja otpadom dok bi se drugo vozilo koristilo u sektoru održavanja javnih površina. Vrijednost jednog vozila je 25.000,00 EUR bez PDV-a., a nastojat ćemo ih nabaviti putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša gdje očekujemo subvenciju od 40%.- zaključuju.

Važno je napomenuti kako je Grad Prelog nedavno nagrađen i titulom „Zeleni grad – prijatelj i partner Velebitske degenije“, što samo potvrđuje činjenicu da je ovo mali grad koji može biti primjer i mnogo većima u očuvanju okoliša. -Ovo je nagrada za Grad Prelog, ali prije svega za sve stanovnike svih naših naselja, koji uređujući okoliš svojih kuća, odvajanjem otpada te brigom za naša naselja, brinu i za izgled svakog mjesta na području Grada Preloga, rekao je tom prilikom gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije