NA POLJU 'gorice'

NOVO RUHO Obnovljeno još jedno vjersko znamenje na području Preloga

Raspelo (od latinskog cruci fixus, što znači "onaj koji je pričvršćen na križ") je križ s prikazom Isusova tijela ili korpusa

Često su se ovakva raspela postavljala i uz ceste, na križanjima puteva ili pak u znak zahvalnosti. U okolici Preloga, na polju zvanom Gorice, na križanju poljskih puteva toga kraja, obitelj Petra Novaka iz Preloga postavila je jedno takvo raspelo 2008. godine, prigodom obilježavanja 250. godišnjice gradnje župne crkve sv. Jakoba ap.st. u Prelogu.

Ovih su dana izvedeni i radovi na dogradnji i obnovi ovog raspela. Tako je dodan krov iznad križa i raspela, kako bi se raspelo zaštitilo od padalina, vremenskih nepogoda i izlučevina ptica. Podno reljefa ugraviranog u stup montirana je i košarica za lampaše, cvijeće i svijeće.

Očišćen je kamen križa, uređena ograda i okoliš. U obnovi i nadogradnjį sudjelovali su, kao što to često i tiho i nezamjetno rade u takvim prigodama, Đuro Ujlaki, Krunoslav Novak, Saša Burić i Petar Novak. Svi su oni uputili i zahvalu svim dobrim ljudima koji čiste, obilaze i brinu o brojnim sličnim simbolima kršćanstva na području Preloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije