rast cijena

POTVRDILO ISTRAŽIVANJE Hrvatska pri vrhu EU po rastu cijena hrane

Rast cijena još je uvijek jedna od glavnih ekonomskih tema, skoro dvije godine nakon početka velikog rasta inflacije uslijed poremećaja koje su stvorili protupandemijske mjere te rat u Ukrajini

U većini država se rast cijena smanjio gotovo do prirodne razine od 2 posto, ali u Hrvatskoj je pad rasta cijena puno sporiji nego u većini drugih država EU, piše Index.hr

Pad stope inflacije ne znači da su cijene počele padati, samo da rastu sporije nego prije. Činjenica je da i cijene u Hrvatskoj rastu sporije nego na vrhuncu, u drugoj polovici 2022., ali je rast još uvijek prisutan i nije zanemariv. Kako hrana čini najveći dio mjesečnih troškova kućanstava u Hrvatskoj, pozornost je primarno usmjerena na to hoće li i koliko brzo prestati rasti cijene tih proizvoda. Naime, Hrvatska je četvrta u EU po visini rasta cijena hrane. 

Hrvatska pri vrhu EU po rastu cijena hrane

Prema podacima statističke agencije EU Eurostata, rast cijena hrane (bez pića i duhana) je u veljači ove godine u odnosu na veljaču prošle godine iznosio 2.7 posto u EU i 3.1 posto u eurozoni. Ali neke države još nisu uspjele staviti cijene hrane pod kontrolu, a među njih spada Hrvatska. 

Najveći rast cijena hrane je zabilježen u Malti (7.3 posto), zatim Grčkoj (6.5 posto), Španjolskoj (5.4 posto), pa Hrvatskoj (5.2 posto). Te zemlje još uvijek imaju velik problem s visokim rastom cijena hrane, koji usporava puno sporije nego u ostalim državama EU. U nekolicini su čak cijene hrane počele padati, ali uglavnom se radi o državama koje su bile rekorderi po rastu cijena hrane 2022. i 2023.

Koliko su rasle cijene kruha i žitarica?

Osim informacije koliko su u postotku rasle cijene hrane, može se pogledati i rast cijena po kategorijama. Primjerice, cijene ribe i morskih plodova su u Hrvatskoj rasle za 3.2 posto i to je jedna od rijetkih kategorija u kojima Hrvatska nije pri vrhu po rastu cijena. 

Cijene kruha i žitarica među prvima su jako narasle kao posljedica rata u Ukrajini, iako je početak rasta cijena tih proizvoda bio vidljiv još sredinom 2021. No cijene su se smirile, na razini EU su u veljači bile samo 2.1 posto veće nego prošle godine.

S druge strane je Hrvatska, jedna od rijetkih zemalja koje još uvijek imaju problem s rastom cijena kruha i žitarica, među pet najvećih u EU. Rekorder je Malta s rastom od 6.3 posto, zatim Slovačka sa 6 posto te Bugarska, Hrvatska i Poljska s 4.8 posto. 

Hrvatska treća u EU po rastu cijena mesa

Prema rastu cijena mesa je Hrvatska treća. Rast na godišnjoj razini u veljači je iznosio 7.1 posto, najviše u EU nakon Bugarske (8.2 posto) i Rumunjske (7.7 posto). Na razini EU je rast cijena mesa bio 3.3 posto, na razini eurozone 3.1 posto. 

Izgleda da je visok rast cijene mesa regionalni problem jer je, osim u Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, najveći bio u Srbiji (9 posto) i Crnoj Gori (8.1 posto), koje su izostavljene iz tablice jer nisu dio EU. 

Cijene voća snažno rastu u cijeloj EU

U kategoriji proizvoda mlijeko, jogurt i sir je u Hrvatskoj zabilježen pad cijena od 2.3 posto, veći nego na razini cijele EU (-0.9 posto). No cijene voća snažno su rasle, 6.3 posto u EU i 5.2 posto u eurozoni. Najveći rast je imala Grčka (12.2 posto), zatim Cipar (12 posto), Slovačka (11.9 posto) i Italija (12.02 posto). I Hrvatska je imala snažan rast, 7.7 posto. 

Hrvatska je rekorder po rastu cijena povrća

U skupini povrće je Hrvatska apsolutni rekorder EU po rastu cijena, s rastom od 12.9 posto u veljači ove godine na godišnjoj razini. Rast je posebno velik ako se usporedi s prosjekom EU, koji je iznosio 1.2 posto, i prosjekom eurozone od 0.7 posto. Druga po rastu cijena povrća je Irska (9 posto), a treća Grčka (6.5 posto). 

Jako poskupjeli kava i vino

Visok je rast cijena u Hrvatskoj bio i u kategoriji pića. Tako je druga po rastu cijene kave, 7.4 posto u godinu dana. Za usporedbu, na razini cijele EU i eurozone skoro nije bilo rasta cijene tog napitka, tj. tek za 1.3 posto u EU i 0.4 posto eurozoni. 

Od pića se može još izdvojiti čaj, čija je cijena u Hrvatskoj rasla 10.2 posto (4. najveća u EU), a Hrvatska je, sa 7.8 posto, četvrta u EU i po rastu cijena alkohola. Najviše je to rezultat rasta cijene vina za 10.1 posto (drugi najveći u EU), a pivo je poskupjelo za 6.6 posto. 

Usluge nisu jedini razlog tvrdoglavo visoke inflacije

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je za sporo smanjivanje stope inflacije okrivio sektor usluga, što je u suštini točno, ali nije cijela istina. Osim usluga, tvrdoglavosti inflacije u Hrvatskoj pridonosi i rast cijena hrane, u čemu je pri vrhu EU. 

“U zadnjih godinu dana smo vidjeli, a vidi se i sada, da u Hrvatskoj glavni doprinos inflaciji dolazi iz područja usluga, a dolazak turističke sezone bi mogao to i dalje potencirati”, izjavio je Vujčić, koji sudjeluje u konferenciji Dan hrvatskih financijskih institucija – održivo financiranje i razvoj gospodarstva. Tom izjavom je cjelokupna krivnja za rast cijena prebačena na turizam, čime se sugerira da je stvarna inflacija za građane manja od službeno objavljene, u koju spada i sektor usluga.

Prvi problem takvog tumačenja je da sektor usluga ne obuhvaća isključivo djelatnosti vezane za turizam pa rast cijena usluga nema efekt samo na turiste nego i na domaće građane. Podaci za veljaču ove godine pokazuju da su u uslugama stvarno najviše rasle cijene. U kategoriji restorani i hoteli rasle su za 10.4 posto na godišnjoj razini, ali 4.9 posto rasle su u kategoriji rekreacija i kultura, a 5.4 posto u kategoriji obrazovanje. Između siječnja i veljače ove godine su čak usluge u rekreaciji i kulturi rasle više nego u restoranima i hotelima, 1.1 nasuprot 0.8 posto. 

Također, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je rast cijena pića i duhana te hrane u ožujku na godišnjoj razini iznosio 4.7 posto, što je manje nego rast cijena usluga (6.6 posto), ali ipak zabrinjavajuće visoko.

Guvernerovo tumačenje da kretanje cijena iz tromjesečja u tromjesečje raste samo u uslugama je također točno, ali prikriva činjenicu da rast cijena hrane u Hrvatskoj usporava puno sporije nego u svim državama EU osim Malte, Grčke i Španjolske. 

Hrvatska je već u vrhu EU po rastu cijena, to prošle godine nije bio slučaj

Osim turističke sezone koja će povećati ili usporiti pad inflacije, održavat će ju i nagli rast plaća zaposlenih u javnom sektoru. Za 240 tisuća zaposlenih praktički odjednom rastu plaće i do 40 posto, a to će dovesti do jako velikog i naglog priljeva novca koji će se početi trošiti. Ako se plaćama dodaju povećanja drugih materijalnih prava, kao što su rast božićnice s 232 eura na 300 eura, uvođenje uskrsnice i privremeni dodatak, cijena reforme će samo ove godine iznositi 1.63 milijarde eura.

Iluzorno je očekivati da će trgovci početi snižavati cijene u takvoj situaciji. Moguće je da će Hrvatska ostati jedna od dvije države EU s najvećim rasom cijena iako je na kraju prošle godine bila sedma, a početkom 2023. deseta. Ukupno je rast cijena zadnje dvije godine u Hrvatskoj bio manji nego u državama istoka EU, ali će u narednim mjesecima Hrvatska imati veći rast cijena od njih, navodi Index.hr. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije