vrijedan projekt

NEDELIŠĆE Održana je početna konferencija za projekt ‘Zajedno želimo lijepu starost’

U dvorani MESAP-a u Nedelišću u srijedu, 27. ožujka 2024. godine održana je početna konferencija za projekt „ZAjedno ŽElimo LIjepu starost“– ZAŽELI – prevencija institucionalizacije

Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.485.000,00 eura i u cijelosti je sufinancirana EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ (SF.3.4.11.01).

Novinarima i predstavnicima različitih organizacija projekt su na početku konferencije predstavili načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i ispred HZZ-a PU Čakovec Nikola Hren.

Sretni smo jer će 30 osoba s našeg i okolnog područja biti zaposleno na 33 mjeseca, a minimalno 180 korisnika sa područja općine će imati prijeko potrebnu pomoć u kući uz mjesečne pakete higijenskih potrepština.

Nakon dvije završene faze projekta, konačno smo se dočekali nastavka najpopularnijeg europskog projekta u našoj zemlji kojem su ciljevi s jedne strane smanjiti nezaposlenost, a s druge strane doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva.

Načelnik Nikola Novak istaknuo je da je u prvoj fazi bilo zaposleno 20 djelatnica, u drugoj 16 djelatnica, a da postoji potreba za 25 i više jer je u prošlim fazama sudjelovalo oko 150 korisnika. Ovaj će put 30 nezaposlenih osoba dobiti priliku za rad, potaknut će se socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života najmanje 180 krajnjih korisnika, uglavnom starijih i nemoćnih osoba u Općini Nedelišće.

Osobe koje će kroz program biti zaposlene korisnicima će, kao i u ranijim fazama ovog projekta, biti podrška kroz sljedeće usluge: organiziranje prehrane (pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi hrane i dr.), obavljanje kućanskih poslova (pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrijeva i slični, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju,  i obavljanju drugih higijenskih potreba i dr.), zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba.

Povratne informacije korisnika za ovakvu vrstu skrbi izuzetno su dobre, a starije osobe često su puta isticale da im, osim fizičke pomoći osoba koje o njima skrbe, puno znače i razgovor te lijepa i topla riječ koju od njih dobiju. Novost je da ćemo zaposliti i muške osobe koje će između ostaloga obavljati i vanjske poslove.

Vrijeme provedbe projekta je 3 godine, kroz projekt će se zaposliti 30 djelatnika/ca koji/e će biti zaposleni/ne na 33 mjeseca.

Također Općina Nedelišće provela je javni poziv za zapošljavanje te su na konferenciji potpisani Ugovori o radu sa odabranim djelatnicima njih 26 koji će od 01.04.2024. godine svaki brinuti za minimalno 6 korisnika. Trenutno brojimo nešto više od 150 prijavljenih korisnika. Korisnici u projektu dobiti će kroz provedbu mjesečni paket. Sljedeći mjesec raspisati ćemo Javni poziv za zapošljavanje još četvero djelatnika koji nam nedostaju.

-Podsjećamo da je javni poziv za prijavu pripadnika ciljane skupine otvoren trajno te se svi zainteresirani mogu prijaviti. Uključite se i zajedno provedimo lijepu starost.- kažu iz Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije