STARI ŽUPNI DVOR

PLEŠKOVEC Morali smo skinuti sve 24 „šalaporke“ 

Zbog starog propusta u tijeku je obnova bivšeg župnog dvora u kojem danas djeluje općinska uprava U Pleškovcu se, nasuprot crkvi i pokraj novog, nalazi stari župni dvor, to jest farof

Star je nekih 270 godina, a svojevremeno ga je Varaždinska biskupija prepustila Općini Sveti Juraj na Bregu na 50 godina upravljanja.

Tako u njemu danas djeluje općinska uprava, a 2008. godine je obnovljen. No pri tome je napravljena greška.

– Riječ je o zaštićenoj zgradi i restauratori vode glavnu riječ, no onaj tko je to radio 2008. godine, napravio je grešku. Lakirao je drvenu stolariju i sad je sva popucala na suncu. Stoga je sad trebalo skinuti svaku daščicu s 24 šalaporki (grilja), očistiti ju, pobrusiti i potom zaštititi na pravi način – otkrio nam je načelnik Anđelko Nagrajsalović što ovih dana rade skele na starom farofu.

Bila je to prilika da ga upitamo i za sudbinu starog vinskog, boltanog podruma u starom farofu. I on je renoviran i izgleda doista ambijentalno, no unatoč početnim najavama nikad nije u potpunosti zaživio.

Vrhunski podrum

– Istina je, podrum se slabo koristi, naročito od pandemije. Uglavnom ga koriste članovi udruga koje djeluju u prizemlju objekta, no moglo bi se i više. Htjeli bismo da zaživi uz novu turističku zajednicu, a i turističkim vodičima je na raspolaganju. Sad u naš kraj stiže autobus Zagrepčana s novinarima te će ovdje, nakon razgledavanja crkve, imati druženje i zakusku. A i vinarima sam predlagao da ga više koriste. Bilo je ideja i o banci vina, naši vinari ne bi držali i nudili butelje kod kuće nego u njemu, no za taj dio priče imamo novu ideju – kaže načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Poznato je kako Općina planira sagraditi turističko-edukacijski kompleks na prostoru Mrzlog pol(j)a, također u Pleškovcu. Građevinska dozvola već je ishođena, čak je plaćen i priključak struje. Prikladan natječaj kojim bi se financirala njegova gradnja očekuje se do ljeta.

– U međuvremenu bismo željeli postati i vlasnici toga zemljišta. Država nam je dala pravo građenja, ali želimo više. Budući da je sada rješavanje državnog zemljišta spušteno na Županije, nadamo se kako će naša sada to brže riješiti – dodaje načelnik.

U njemu bi trebala biti željena banka vina, imat će recepciju za smještajne objekte na području općine, četiri apartmana, restoran i, ne Jurassic park, već Jurovski park!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3595

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije