SVETI JURAJ NEGDA

OČUVANJE BAŠTINE Osnovnoškolci se vratili u prošlost svoga kraja

Učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu imaju prigodu razgledati više od 700 fotografija iz prošlosti sela iz kojih dolaze

U dvorani Murai u Pleškovcu do subote 4. svibnja otvorena je izložba Sveti Juraj negda. Više od 700 fotografija obuhvaća stogodišnje razdoblje od 1880. godine do 1980 godine. Izniman trud i jako puno posla imali su članovi školske foto grupe s voditeljicom Verom Moharić. Zahvala ide i brojnim učenicima i njihovim obiteljima jer su upravo brojne fotografije za izložbu donijeli učenici jurjevske škole i tako se aktivno uključili u njeno postavljanje.

Na satovima povijesti uči se mnoštvo gradiva, ali nerijetko su učenici jako slabo upoznati s prošlošću svog kraja i sela u kojemu žive i zato je ovo izuzetna i jedinstvena prigoda za pogled u prošlost i povratak u neka druga vremena, ne tako davna, a opet nama svima danas tako strana.

 Zanimljivo je vidjeti detalje na pojedinim fotografijama, primjerice kako su djeca u nekadašnjoj područnoj školi u Malom Mihaljevcu bosa što je danas nezamislivo. Prema pričanju starijih ljudi bilo je gladi, neimaštine, živjelo se daleko teže, jako se puno radilo, ali opet bili su složniji, sretniji i mirniji.

Učenici će još danas u utorak posjetiti izložbu jer su do kraja tjedna kod kuće, a mi vas pozivamo na izložbu u dvoranu Murai u Pleškovcu do petka svakog dana od 16 do 19 sati i posljednji dan izložbe je subota od 9 do 15 sati. Osobito preporučamo prenesite ovu vijest vašim umirovljenicima, povedite ih na izložbu jer za njih će ona imati veliku sentimentalnu vrijednosti te povratak u dane njihove mladosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije