donosimo detalje

IZBORNA GODINA Što je žuta, a što plava potvrda? Evo što sve trebate znati prije nego što izađete glasati

Zastupnike u Sabor biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života

Superizborna je godina. Na birališta ćemo vrlo skoro kako bi izabrali zastupnike za Sabor. A tko ima pravo glasa na parlamentarnim izborima, i što ako se slučajno nađete izvan mjesta prebivališta, pa i izvan Hrvatske na dan izbora…samo su neka od pitanja koja smo provjerili, piše net.hr.

Zastupnike u Sabor biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Birač koji ima prebivalište u Republici Hrvatskoj biračko pravo na izborima zastupnika u Hrvatski sabor ostvaruje u pravilu glasovanjem na biračkom mjestu na području Republike Hrvatske određenom prema njegovom prebivalištu.

No, postoje i iznimke.

Što je žuta potvrda?

Što ako se birač na dan održavanja izbora zastupnika u Hrvatski sabor zatekne izvan mjesta prebivališta, a unutar svoje izborne jedinice?

Ako se birač na dan održavanja izbora zatekne na području Hrvatske, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo može ostvariti na drugom redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice i to ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za privremeni upis te mu je isti odobren. Nadalje, ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba u kojem je upisan u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio odgovarajući zahtjev te mu je iznimno izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

Što ako se birač na dan održavanja izbora zastupnika u Hrvatski sabor zatekne izvan mjesta prebivališta i izvan svoje izborne jedinice?

Ako se birač na dan održavanja izbora zatekne na području Hrvatske, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo može ostvariti izvan mjesta prebivališta na posebnom biračkom mjestu određenom za glasovanje za izbornu jedinicu na području koje birač ima prebivalište i to ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za privremeni upis te mu je isti odobren. Bez obzira na području koje izborne jedinice se nalazio, ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, u kojem je upisan u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio odgovarajući zahtjev te mu je iznimno izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

Što ako se zateknete izvan Hrvatske?

Ako se pak birač koji ima prebivalište u Hrvatskoj na dan izbora zatekne izvan zemlje ima sljedeća prava.

Birač koji ima prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora zatekne se izvan zemlje, glasuje u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u kojem je Državno izborno povjerenstvo odredilo biračko mjesto i to ako je najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora podnio zahtjev za prethodnu registraciju nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu te mu je isti odobren ili zahtjev za izdavanjem potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda) nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, u kojem je upisan u registar birača te mu je žuta potvrda izdana.

Birač će moći glasovati za zastupnike izborne jedinice prema svom prebivalištu na području Republike Hrvatske.

Što je plava potvrda?

Kome se birač treba obratiti ako nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto i želi glasovati u mjestu gdje se na dan izbora nalazi?

Kad birač zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći ne može pristupiti na biračko mjesto (jer je bolestan kod kuće, osoba s invaliditetom ili nepokretna osoba i sl.), a izrazi želju glasovati, obavijestit će o tome nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor do 12 sati na dan održavanja izbora.

Ne zaboravite identifikacijsku ispravu

Svaki birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati u pravilu pomoću osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili koje druge javne isprave s fotografijom, na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača.

Ako birač na dan izbora pristupi glasovanju na biračkom mjestu određenom prema njegovom prebivalištu, a birački odbor utvrdi da birač nije naveden u izvatku iz popisa birača za to biračko mjesto, birački odbor neće mu dozvoliti glasovanje, već će ga uputiti u najbliže upravno tijelo županije odnosno Grada Zagreba gdje može pribaviti potvrdu za glasovanje (tzv. plava potvrda).

Nakon što pribavi potvrdu za glasovanje, birač se može vratiti na svoje biračko mjesto, predati potvrdu za glasovanje biračkom odboru te ostvariti svoje biračko pravo odnosno glasovati.

Birači mogu glasovati i na posebnim biračkim mjestima koja se određuju za birače koji imaju prebivalište Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora se zateknu na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. To se odnosi na birače koji se na dan izbora nalaze u mirovnim operacijama i misijama, birače koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom zateknu izvan njezinih granica, na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske, birače koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi te birače lišeni slobode, navodi net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije