Štrigova: Otvorenje izložbe Vedute i arhitektura Međimurja

Štrigova: Otvorenje izložbe Vedute i arhitektura Međimurja

U povodu Međunarodnog dana arhiva u ponedjeljak 11. lipnja 2012. u Državnom arhivu za Međimurje u 18 sati bit će otvorena izložba Vedute i arhitektura Međimurja, obavijestio nas je ravnatelj Državnog arhiva Međimurje Jurica Cesar.

Riječ je o fotografijama iz Fototeke kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje su većinom snimljene 1954. godine, a na kojima je su zabilježene vedute i arhitektura Belice, Čakovca, Čehovca, Držimurca, Gardinovca, Goričana, Kotoribe, Macinca, Male Subotice, Mihovljana, Nedelišća, Preloga, Pribislavca, Selnice, Svete Helene kod Čakovca (danas Šenkovca), Svete Marije na Muri, Svetog Jurja na Bregu, Svetog Jurja u Trnju, Svetog Križa, Štrigove i Turčišća.

Popratno će biti izložena i analogna fotografska oprema. Državni arhiv za Međimurje nalazi se u zgradi stare osnovne škole u Štrigovi.

Međunarodni dan arhiva prvi je put u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Tom prilikom arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava po četvrti puta, a ovogodišnja tema “Fotografija kao dokument vremena” ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore i tako svjedoči o našoj prošlosti. Već je koncem 19. stoljeća uočeno da se fotografija može promatrati kao vrijedan dokument, ali istodobno i kao umjetnost, no tada su se njome pretežno bavili privilegirani pojedinci. Početkom 20. stoljeća zahvaljujući tehničkom razvoju i znatno usavršenoj laboratorijskoj obradi, fotografija postaje nešto masovniji medij, dok je danas svuda oko nas.

Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dan arhiva tradicionalno otvaraju svoja vrata javnosti organizacijom izložbi, predavanja, radionica, stručnih skupova, promocijama knjiga te drugim promotivnim aktivnostima. Obilježavajući ovaj dan hrvatska arhivska zajednica želi potaknuti i razviti svijest javnosti o važnosti zaštite nacionalne pisane baštine te o arhivskom gradivu kao jedinstvenom spomeničkom blagu koje nas uvijek iznova oplemenjuje i uči istinskim vrijednostima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije