misno slavlje

FOTO Sveta misa na jedinstvenom mjestu: Svetog Urbana proslavili na Mađerkinom bregu

Sveti Urban je zaštitnik vinara, vinogradara i pijanaca

Katolička Crkva 25. svibnja slavi blagdan posljednjeg “ledenog sveca”, svetog Urbana. U liku ovoga sveca, zaštitnika vinara, vinogradara, tradicija je sažela čak tri sveta Urbana. Prvi je mučenik i papa Sv. Urban I. (+ 230.), drugi je biskup Urban ( 5. st.), a treći – također biskup – Urban iz Langresa (5.st.). Upravo ovaj treći Urban, biskup Langresa, u zapadnoj se Europi slavi kao zaštitnik vinara i vinogradara.

Prema legendi, taj je Urban bio biskup u Langresu, u Francuskoj, u vinorodnom području koje se i danas može pohvaliti dvotisućljetnom tradicijom vinogradarstva. Legenda o sv. Urbanu kaže da je biskup Urban htio obratiti jedno selo u okolici Langersa, ali su pogani iz toga sela odlučili Urbana ubiti. On je sa sebe skinuo biskupsku odjeću te se obukao u vinogradara i sakrio u vinogradu. Vinogradari su ga pronašli te ga sakrili u vinski podrum i time mu spasili život.

Urban se zato zavjetovao da će moliti za njihove vinograde i za njihov rad da Bog sačuva od tuče, leda i lošega vremena. Zato ga se štuje kao posljednjeg ledenog sveca, te u Francuskoj i danas njegov kip nose u procesiji po vinogradima te po tradiciji ako je sunčani dan na njegov blagdan kip škrope vinom, a ako je kišni dan, blagoslovljenom vodom. U ikonografiji se prikazuje s vinovom lozom i bačvicom, a zbog zbunjenosti oko pape Urbana I. na glavu mu se stavlja tijara i slavi ga se kao mučenika za vjeru.

Sveti Urban kod Štrigove je zanimljivost i posebnost Međimurja. Naime u Ugarskim se krajevima zaštitnikom vinara i vinogradara drži sv. Martin iz Toursa, rođen u Szombathelyu, a čiji blagdan dolazi u vremenu prvog pretakanja vina i početkom “ledenog vremena”. Sv. Urban se časti u zemljama zapadne Europe, posebno Francuske, južne Njemačke, Austrije (Štajerska i vinorodni kraj Austrije uz Dunav). Uz Sv. Urbana kod Štrigove, svetac se časti i na Plješivici. 

Danas su vinari i vinogradari Gornjeg Međimurja proslavili svog sveca svečanom svetom misom koja se održala na Mađerkinom bregu. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik iz Nedelišća, vlč. Tihomir Ciglar uz prisustvo domaćeg župnika dr. sc. Kristijana Kuhara. Uz župu Štrigova, ovu misno slavlje organizirali su članovi Udruge vinara i vinograda Hortus Croatiae. Velik doprinos dale su obitelji Cmrečnjak i Štampar počastivši sve najboljom vinskom kapljicom, kapljicom iz štrigovskih bregi. Bravo za organizatore! 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije