Svaku humanitarnu akciju treba prijaviti i napisati izvješće

Svaku humanitarnu akciju treba prijaviti i napisati izvješće

Pojedinac ne može organizirati akciju sam za sebe, a ne smije se koristiti ni vlastitim računom ili računima članova obitelji. Zakon predviđa i inspekcijske nadzore te kazne od 10 do 50.000 kuna

Više od 4000 kuna prikupljeno je na humanitarnom koncertu za dvoipolgodišnjeg Ivana Sabola iz Palovca. Koncert je u Domu kulture u Maloj Subotici organizirao općinski Savjet mladih, a nastupili su bendovi, folkloraši, pjesnici…

– Prikupljali smo dobrovoljne priloge za pokrivanje troškova skupog liječenja malog Ivana – kaže Monika Koprivec iz Savjeta mladih. Nakon koncerta posjetili su obitelj Sabol i predali im donaciju. U Čakovcu pak se skupljao novac za pomoć u školovanju balerine Tine Hatlak.

Humanitarni koncert koji su u Centru za kulturu organizirale čakovečke plesne skupine došlo pogledati gotovo 300 posjetitelja. Organizatori oba ta događaja vjerojatno nisu ni znali da je od srpnja na snazi novi Zakon o humanitarnoj pomoći, koji propisuje tko sve može i na koji način organizirati skupljanje i pružanje humanitarne pomoći.

– U medijima često čitamo izvješća sa skupova i često se provlači pojam humanitarne pomoći. Na primjer, plesne skupine skupljale su novac za školovanje balerine. Ne želim umanjivati njezine zasluge i zasluge onih koji su na priredbi dali novac za njeno školovanje, no je li to bila humanitarna pomoć? – pita Branimir Posavec, predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji.

Cilj je novog zakona da se točno zna tko organizira prikupljanje pomoći, za koju svrhu i da na kraju akcije podnese izvješće. Humanitarnu pomoć mogu prikupljati i pružati domaće i strane neprofitne pravne osobe koje su i registrirane za tu djelatnost. Moraju samo podnijeti zahtjeve Uredu državne uprave i ishoditi rješenje da su upisane u upisnik koji je javan. Drugi je oblik kad humanitarnu pomoć povremeno skupljaju i pružaju pravne osobe kojima to nije djelatnost.

One akcije mogu organizirati jednom godišnje u trajanju do 60 dana, ali prije toga moraju ishoditi suglasnost Ureda državne uprave. Humanitarne akcije mogu organizirati i fizičke osobe, i to najviše tri puta godišnje. I one moraju ishoditi suglasnost, s time da zahtjev trebaju podnijeti najmanje 30 dana prije akcije, koncerta ili priredbe.

Trebaju priložiti podatke o planu prikupljanja, području koja akcija obuhvaća, trajanju i planiranim troškovima i prihodima, kao i potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. U roku od mjesec dana po završetku akcije moraju uredu dostaviti izvješće o prikupljenoj i pruženoj pomoći.

Pojedinac ne može organizirati akciju sam za sebe, a ne smije se ni koristiti vlastitim računom ili računima članova obitelji. Zakon predviđa i inspekcijske nadzore te kazne od 10 do 50.000 kuna za pravne osobe, odnosno od 10 do 30.000 za fizičke. U Međimurju je dosad podneseno devet zahtjeva, od čega su ih osam podnijele pravne osobe i jedan fizička.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije