Tribina “Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj”

Tribina “Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj”

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova organiziraju tribinu s temom “Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj”.

Tribina će se održati dana 16. prosinca 2011. godine, s početkom u 10 sati u Domu sindikata, Čakovec, Trg Republike 1.

Žene s invaliditetom su posebno osjetljiva društvena skupina koja se često radi svog spola i invaliditeta nalazi u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce i žene bez invaliditeta, kao i na muškarce s invaliditetom.

Važno je da se čuje njihov glas i da se svi oni kojima se obraćaju, neovisno da li se radi o obitelji, široj društvenoj zajednici ili instituciji, upoznaju s njihovim potrebama i problemima s kojima se susreću u svakodnevnici.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od ukupnog broja osoba s invaliditetom (11 517) u Međimurskoj županiji, 5 252 (45,6%) čine žene s invaliditetom.

Kroz ovu tribinu želi se podići svijest u društvu i senzibilizirati javnost o sposobnostima i mogućnostima žena s invaliditetom istovremeno upozoravajući na višestruku diskriminaciju s kojom se one susreću.

Cilj tribine je ujedno i osnažiti žene s invaliditetom za učinkovitije suočavanje sa svim izazovima koje pred njih postavlja invaliditet. Posebno se to odnosi na izloženost nasilju. Ministarstvo unutranjih poslova Republike Hrvatske povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama navelo je da većina nasilja nad ženama ostaje neregistrirana zbog straha od prijavljivanja nasilnika.

Te su brojke još poraznije kad se radi o ženama s invaliditetom jer one zbog prirode svog invaliditeta često nisu u mogućnosti ni prijaviti nasilje zbog primjerice komunikacijskih prepreka, a prijavljivanje nasilja dodatno im je otežano činjenicom da često o nasilnicima ovise zbog potreba koje proizlaze iz njihovog invaliditeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije