OSTALI BEZ 80.000 EURA

KAKO JE TO MOGUĆE? Nakon poziva ostao bez životne ušteđevine

Nevjerojatan slučaj prijevare dogodio se u Međimurju početkom veljače - to jest dva jednaka slučaja, ali u jednom je šteta enormna!

Prevaranti su jednostavno telefonom nazvali dvije osobe. Jedna je stariji muškarac, a druga je žena srednjih godina. Telefonski poziv bio je prikazan kao da stiže iz Hrvatske. Lažno su se predstavili kao posrednici u trgovanju kriptovalutama. Ponudili su stručnu pomoć i obećali laku zaradu.

– Uspjeli su uvjeriti oštećene da na svoje mobitele instaliraju aplikaciju koja će im pomoći u trgovanju kriptovalutama. Međutim, njome su prevarantima omogućili pristup mobilnom uređaju, a samim time i internetskom bankarstvu – izvijestila je Policijska uprava nakon što su pokrenuta kriminalistička istraživanja.
Prevaranti nisu žurili. Prvo su se potrudili kako bi stekli povjerenje žrtava.

Jednoj su na tekući račun uplatili nekoliko tisuća eura “dobiti” ostvarene trgovanjem kriptovalutama. No potom su krenuli u akciju. Uz nesmetani pristup internetskom bankarstvu uspjeli su s bankovnih računa oštećenih na svoje račune prebaciti oko 80 tisuća eura! Kako doznajemo, žena je izgubila nekoliko tisuća eura, a muškarac više od 70, dakle cijelu jednu životnu ušteđevinu.

– Kriminalistička istraživanja se nastavaljaju. Protiv nepoznatih počinitelja bit će podnijete kaznene prijave zbog kaznenih djela računalne prijevare. Ponovo upozoravamo građane kako u trgovanju kriptovalutama nema lake, brze i velike zarade. Kod takvih ponuda moraju odmah posumnjati na prijevaru – poručuju iz PUM-a.

Dodaju kako je Ravnateljstvo policije predstavilo preventivnu kampanju “Web heroj”, čiji je slogan “Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba”. Proučite ju ukoliko želite saznati više o kibernetičkom kriminalu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3591

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije