DAJTE SVOJ GLAS

ANKETA Pet ministarstava već podržalo inicijativu: Treba li zabraniti petarde?

Iz MUP-a kažu da prijedlog zakona kojim bi se zabranila pirotehnika ide uskoro u javno savjetovanje

Treba zabraniti petarde, složila su se ministarstva zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, poljoprivrede i turizma s Prijateljima životinja. Pravnica prijatelja životinja Ivana Lunka tvrdi da traže zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3, piše Dnevnik.hr.

“Smije se pucati od 27. prosinca do 1. siječnja, ali može se kupovati od 15. prosinca, već sredinom 12. mjeseca. To je potpuni apsurd jer kad ih pustite u prodaju 15. prosinca, tada počinje pucnjava”, dodaje pravnica.

Jeste li za zabranu petardi?

  • Da (63%, 620 Odgovora)
  • Ne (49%, 483 Odgovora)

Ukupno: 978

Loading ... Loading ...

Prodavači pirotehnike kažu da Prijatelji životinja manipuliraju ministarstvima.

“Ja sam mali čovjek, na meni je da radim i punim državni proračun, ja nemam privilegiju ući ni kod jednog ministra”, ljut je Franjo Koletić, vlasnik trgovine pirotehnikom.

Prijatelji životinja kažu da pirotehnika još nije zabranjena zato što pirotehničari lobiraju, no oni tvrde da je to s razlogom. “Ako se nama zabrani prodaja konzumne robe, mi možemo zatvoriti poduzeće s 35 stalno zaposlenih, u sezoni više od 200 ljudi”, dodaje Koletić.

Irska i većina Italije potpuno su zabranile pirotehniku, Švedska dopušta samo ovlaštenim osobama, a u mnogim zemljama, među kojima i u Njemačkoj, smije se pucati samo na silvestarsku noć.

Iako se broj ozljeda zbog akcije ‘Mir i dobro’ prepolovio, liječnici kažu da postoji medicinska indikacija za zabranu petardi. Doktor Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika, objašnjava kako je tu riječ o ozbiljnim ozljedama, “od amputacije prstiju, oštećenja rožnice, trajnog oštećenja vida i bubnjića” do mnogih drugih.

Iz MUP-a kažu da prijedlog zakona kojim bi se zabranila pirotehnika ide uskoro u javno savjetovanje, što znači da će se pitati svakoga, piše Dnevnik.hr.

Jeste li za zabranu petardi? Dajte svoj glas u našoj anketi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije