ŠTRIGOVSKE NOĆI

UMJETNIČKA KOLONIJA Sada je sigurno, Štrigova je međimurska utvrda glazbene i likovne kulture

Od pitomog Pište i grandiozne Evelin, preko Barocca, Mucka, Dua MM, do Mašića i Knešaureka bit će zapamćeno kao najbolje do sada i teško će se ponoviti.

Emotivnim druženjem svih sudionika u Kavani Kult u Štrigovi, uz nastup Tria Hot  Club Zagreb, kasno sinoć u nedjelju, 7. srpnja 2019. spuštena je zavjesa na trodnevna glazbena i likovna događanja na 9. umjetničkoj koloniji koja je održana u sklopu Štrigovskih noći 2019. čiji su vodeći ljudi Stanislav Rebernik i Josip Mikec zahvalili publici, ali i umjetnicima koji su svojim nastupima Štrigovu učvrstili na kalendaru kulturnih zbivanja na ovim prostorima.

Jučerašnji raznolik i bogat, no na zavidnoj kulturnoj razini program započeo je otvorenjem Izložbe radova na papiru Željka Mucka, u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi. O autoru i njegovim djelima od novinskog papira prelijepo je govorila Dunja Horvat Weitner, članica Orgnizacijskog odbora 9. umjetničke kolonije. A ponosne, lijepe i raspjevane Stridone dogašaj su učinile lijepšim, kao i vina iz Podruma Štrigova.

Ipak, središnji jučerašnji događaj bio je Koncert dvojice vrhunskih orguljaša Pavla Mašića i Ante Knešaureka u jednoj od najotmjenijih i najljepših crkava na ovim prostorima, Crkvi Svetog Jeronima, spomenika kulture nulte kategorije, koja se sa svoja dva zvonika, grbom hrvatskim s prvim bijelim poljem na štitu ponosno uzdiže povrh ili iznad ljepotice, krasotice, kaljice, ali i majčice Štrigove.

Najstarije orgulje ovakve vrste s jednim manuelom u Hrvatskoj uvlačile su u svoje tipke i mijehove dodire dvojice umjetnika, a zvukovi svakom uhu mili i dragi ispunjavali su ovu crkvu ljepoticu oslikanu umjetninama Ivana Rangera, ali do nedavno i patnicu, jer ‘netko’ ju je zatvarao i zapustio i da nije bilo monsinjora Leonarda Logožara, ona danas sigurno ne bi bila hram kulture, bili su savšenstvo orguljaške glazbe.

Dugo publika nije napuštala Šrtigovski hram visoke kulture što je veliko priznanje organizatorima i umjetnicima. Sada Štrigovske noći idu na kraći počinak do 19. srpnja  kada se slavi Dan Općine Štrigova sa vrućim zbivanjima na Mađerkinom bregu. To pak nikako ne znači da Štrigova spava. Dapače, izložba u Državnom arhivu može se razgledati svakog dana, kao i lijepa Štrigova u cijeloti uz kapljice najboljih hrvatskih vina i jedinstvenih izlazaka i zlazaka sunca. 

Zanimljivost je što se na jučerašnjim događanjima u Štrigovi okupio lijep broj Središćanaca, ali i što smo vidjeli velečasnog Milana Kerša svećenika Bjelovarske biskupije, rodom iz Preseke, kojeg bi Središćanci i Središćanke željeli za svojeg novog župnika. Ipak, puno je važnije s koliko je znanja velečasni Kerš govorio o Rangerovim freskama i oltarnim svecima.

Snažan doprinos širenju saznanja o crkvi koja premda nesanirana do kraka blista na mjestu na kojem su je podigli Pavlini redovnici. Više nego dobra voditeljica kroz događanja na 9. umjetničkoj koloniji Štrigova 2019. bila je naša draga kolegica Aleksandra Ličanin za što joj je Mikec uručio karanfil i zahvalu. Ona je svima uputila poziv na 10. umjetničku koloniju 2020. godine, na sva ova mjesta, pak Jurica Cesar, nije mogao sakriti zadovoljstvo što će njegov državni arhiv ponovno biti mjesto kulturnih događanja, a ne samo mjesto prelistavnja po knjigama i zapisima.

Na dolascima i odlascima voditelji i domaćini zaboravili su spomenuti Blaženku Heric, predsjednicu OV Štrigova koja je poput istinske prve dame Štrigove bdjela i uživala na prvom poluvremenu Štrigovskih noći, čiji nastavka slijedi za 11 dana bogatim programom, a mi smo već izabrali: Štrigovski rošttilj na Mađerkinom bregu 19. srpnja od 18 sati. Do tada Mikecov sinek Rafael treba odlsužiti svoju Mladu misu, te tako svim ljepotama i dražima bogatu Štrigov i u vjerničkom djelu osnažiti i obogatiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije