ZAJEDNIČKE GODINE U BRAKU

TAJNE USPJEŠNOG BRAKA Evo što nakon 30, 40 i 50 godina braka preporučuju mladim parovima

Na Svjetski dan braka oni su obnovili bračne zavjete: Zlatko i Vesna Krištofić iz Čakovca, Dragutin i Anica Trstoglavec iz Čakovca te Đuro i Jagoda Bedić iz Mihovljana. Čestitamo!

Povodom mjeseca ljubavi i obilježavanja jednog od najromantičnijih blagdana u godini donosimo priče bračnih parova koji su protekle nedjelje, 10. veljače u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa na Svjetski dan braka obnovili bračne zavjete, svjedočili svojim obećanjima i otkrili nam koja je njihova tajna uspješnog braka. 

Bračni život po svetim sakramentima

Nakon što su u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu obnovili svoje bračne zavjete povodom obilježavanja srebrnog pira 2014. godine, supružnici Zlatko i Vesna Krištofić iz Čakovca našli su se na istom mjestu i pet godina kasnije. 

Tako su u čast 30. godišnjici braka ponovno svjedočili svojim obećanjima, a kao recept dobrog braka istaknuli su svakodnevnu njegu zajedništva. Brak su sklopili pred Bogom, stoga veliku važnost u bračnom odnosu i odgoju djece pridaju sakramentima Crkve.

– Bez Božje prisutnosti i sakramenata Crkve teško je održati bračnu vezu, stoga smatramo da je to zaista bitna odrednica i moralna vertikala koje bi se svaki čovjek morao držati ako želi da veza potraje – rekli su supružnici Krištofić.

Temelj uspješnog braka jest saslušanje i zajedničko pronalaženje rješenja

Dok brojni mladi parovi žele znati tajnu dugog i uspješnog braka, ono što najvrjednijom tajnom smatra Dragutin Trstoglavec iz Čakovca jest jedinstvo, dogovor i saslušanje. S tim se slaže i njegova supruga Anica, koja dodaje kako nije teško biti s jednom osobom cijeli život, a razvod braka im nikada nije bio opcija.

– Punih četiri desetljeća već je iza nas i zaista nam je brzo prošlo. Držimo do toga da treba uvažavati mišljenja, bez obzira ako se ona nekad i razlikuju, uvijek pokazati poštovanje i zajedno pronaći rješenje – kažu supružnici.

Postanite dobri u opraštanju i pomirenju

Bračni par Đuro i Jagoda Bedić iz Mihovljana ove godine s radošću se prisjećaju 14. lipnja 1969. godine kad su jedan drugom obećali vječnu ljubav u dobru i zlu. Iza njih je dvoje djece i petero unučadi, a svoj odnos opisuju kao ugodan i pun razumijevanja.

– Najbitnije je slagati se, pomagati, tolerirati i uvažiti drugoga. Svađe su neminovne i dio su svakog braka te služe tome da shvatite u čemu ste pogriješili kako biste to na kraju i mogli ispraviti. Bitno je opraštanje i pomirenje, a u tome su nam uvijek pomagala i naša djeca. Prošlo je 50 godina i svih 50 smo lijepo živjeli, a planiramo tako i nastaviti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije