VRIJEDNOSTI NAŠIH PREDAKA

NOĆ MUZEJA Kotoripčani pohodili privatni muzej Franje Šajna u kojem je izloženo 600 eksponata

Franjo Šajn je u njihovo skupljanje ugradio je blizu četiri desetljeća svoga života. Eksponati su raznoliki od predmeta koji su se nekada rabili u kućanstvu, poljoprivredi, građevini i svakodnevnom životu

Drugu godinu za redom Kotoripčanin Franjo Šajn je otvorio vrata svog privatnog muzeja smještenog u podrumskim prostorijama svoje kuće u Ulici Ruđera Boškovića 63.

Tamo je danas pohranjeno točno 600 eksponata, za sto više nego lani, a svi su od njih muzejske vrijednosti. Prema njegovim riječima u njihovo skupljanje ugradio je blizu četiri desetljeća svoga života. Eksponati su raznoliki od predmeta koji su se nekada rabili u kućanstvu, poljoprivredi, građevini i svakodnevnom životu.

Najviše dopunjenih eksponata potječe iz uredskih i školskih prostora te glazbala. Valja reći kako su oni danas gotovo svi uporabne vrijednosti, i kako kaže vlasnik, ne daj Bože da zatrebaju oni su tu. Takvima ih je učinio u svojoj muzejskoj radionici smještenoj tik uz postav.  

Njegovi sumještani su lani probili led prvim dolaskom, ali se potom njegovo ime pročulo pa ga je ove godine posjetilo znatno više nego lani. Točno 115, izbrojala je njegova ‘desna ruka’, supruga Katarina.

Ona je bila vrsna domaćica, a Franjo po običaju odlični kustos. Tako su supružnici na najljepši način na pijedestal stavili vrijednosti naših prethodnika.

– Posjetitelji su bili svih dobnih struktura. Najviše ih je bilo onih srednjih godina i najviše su prostore napunili nešto iza 22 sata. Među prvima ovdje su bili Ljubomir Grgec, načelnik Općine Kotoriba i njegov zamjenik Roberto Ujlaki upisavši se u Knjigu utisaka s pregršt pozitivnih rečenica, a nisu izostali ni utisci ostalih namjernika. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije