lijepe uspomene

FOTO Zahvalno hodočašće Župe sv. Antuna Padovanskog u Svetu Zemlju

U zahvalu za 20 godina svoga postojanja Župa sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca organizirala je sedmodnevno hodočašće u Izrael

Grupi od 55 hodočasnika, najvećim dijelom iz Čakovca i okolice, pridružilo se i nekoliko hodočasnika iz Pule i Zagreba. Duhovno i stručno vodstvo bilo je povjereno fra Darku Tepertu, doktoru biblijskih znanosti i arheologije, franjevcu koji je i sam 12 godina živio u Svetoj Zemlji, dok je organizacijski dio preuzela Mariagrazia Vujisić iz putničke agencije ATI iz Pule. S Župom sv. Antuna Padovanskog bio je župnik fra Tomislav Božiček.

Nakon noćnog leta zrakoplovom Zagreb – Tel Aviv stigli su u Jeruzalem gdje su odsjeli u franjevačkom hotelu Casa Nova, u samom središtu grada. Već rano ujutro prvi njihov susret s Jeruzalemom bio je na Maslinskoj gori koja se nalazi istočno od grada. S vrha ove gore Isus je uzašao na nebo te su najprije posjetili izvorno mjesto Isusova uzašašća na nebo.

Zatim su posjetili crkvu Očenaša u sklopu samostana karmelićanki gdje su u klaustru po zidovima na keramičkim pločicama ispisani Očenaši na raznim svjetskim jezicima, a Očenaš na hrvatskom jeziku nalazi se u samoj crkvi. Ovdje su zanosno izmolili molitvu Gospodnju osvješćujući sebi da su svi ljubljena djeca istog Oca.

Spuštajući se niz Maslinsku goru stigli su do mjesta najljepšeg pogleda na grad Jeruzalem. Boraveći kod prijatelja u Betaniji Isus je svakodnevno prolazio kroz Maslinsku goru. Tu su, s najljepšim pogledom na Jeruzalem, slavili i svoju prvu svetu misu.

Put su nastavili niz Maslinsku goru do crkve Marijina groba, mjesta gdje je Blažena Djevica Marija bila sahranjena i odakle je njezino tijelo uzneseno na nebo pred očima apostola, kako kaže legenda. Tu se na poseban način slavi blagdan Velike Gospe. Posljednje trenutke na Maslinskoj gori proveli su, kao i Isus, u Getsemanskom vrtu. U njemu još i danas raste osam maslina koje potječu upravo od one masline iz Isusovog doba. To je vrt u koji je Isus često zalazio, sastajao se s učenicima i molio po cijele noći.

Uputili su se dalje na Sveti Sion, brežuljak u Jeruzalemu gdje je rođeno kršćanstvo. Tu su se stepenicama popeli do dvorane posljednje večere, Cenaculum, koja se doista nalazi na katu, kao što čitamo u evanđelju. Ovo je mjesto za kršćane osobito sveto jer je ovdje na Veliki četvrtak Isus ustanovio euharistiju i svećenički red. Ovdje su se Isusovi učenici sakrivali poslije Isusove smrti, doživjeli susret s uskrslim Isusom i u molitvi s Marijom dočekali silazak Duha Svetoga. 

Na kraju prvog dana posjetili su mjesto koje je od davnina bilo cilj hodočašćenja mnogih kršćana, crkva Svetog groba. Fra Darko odmah ih je uputio u red za Sveti grob. 
Drugi dan također je bio rezerviran za razgled Jeruzalema. Najprije su se uputili do crkve sv. Ane gdje se prema apokifnom evanđelju rodila Djevica Marija. Zatim su posjetili Ulicu Via dolorosa i moleći prolazili postaje Isusovog križnog puta. Posjetili su židovsku četvrt i “Zid plača” tj. zapadni zid obziđa trga na kojem je bio hram.
Trećeg dana uputili su se u Ain Karem, grad 8 km udaljen od Jeruzalema, nakon toga su otišli do Betlehema, najprije do polja gdje su pastiri čuvali svoja stada one noći kada se Isus rodio.

Četvrti dan hodočašća započeli su slavljem svete mise u Betaniji. Zatim su Judejskom pustinjom krenuli prema rijeci Jordan, koja, suprotno očekivanjima, više nalikuje na blatnjavi potok. Na obali Jordana obnovili su krsne zavjete. Nakon toga su, vozeći se uz obalu Mrtvog mora, posjetili Masadu, okupali “na” Mrtvom moru. Krenuli su autobusom prema sjeveru, iz Judeje prema Galileji i smjestili se u gradu Nazaretu.
U jutarnjim satima dana Gospodnjeg, petog dana hodočašća, prošli su ulicama Nazareta. Posjetili su veličanstvenu baziliku Navještenja koja je podignuta na mjestu jedne židovske kućice za koju se vjeruje da se u njoj dogodilo najveće otajstvo naše vjere. Posjetili suKanu Galilejsku u kojoj je Isus učinio prvo čudo pretvorivši vodu u vino, a kao uspomenu i mi smo iz Kane ponijeli butelju “svadbenog” vina.

Šesti dan putovanja započeli su svetom misom u bazilici Navještenja, a zatim su se kretali uz Galilejsko jezero – “Isusovo jezero”, na čijim je obalama Isus proveo najveći dio svoga javnog djelovanja. Zatim su posjetili mjesto čudesnog umnažanja kruha i riba u Tabghi i crkvu Petrova prvenstva na samoj obali Galilejskog jezera.

Njihove hodočašće uokvirili su u svetištu Stella Maris (Zvijezda mora) na brdu Karmel gdje su svetom misom zahvalili našoj majci Mariji što ih je vjerno pratila i izmolila im mnoge milosti na ovom hodočašću i zamolili je da im i dalje bude zvijezda vodilja, svjetionik na našem životnom putu.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije