Zajedno za bolje društvo

Udruga slijepih Međimurske županije hodočastila u Mariju Bistricu

Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, pozitivno se utječe na njihovo zdravlje te im se povećava mobilnost i mogućnost uključenosti u aktivan i kvalitetan život

U petak 14. rujna 2018. godine, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa, članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili su u Mariju Bistricu.

Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, pozitivno se utječe na njihovo zdravlje te im se povećava mobilnost i mogućnost uključenosti u aktivan i kvalitetan život. Hodočašće je jedna od aktivnosti projekta ‘Zajedno za bolje društvo’ koji financiraju gradovi i općine Međimurske županije.

Članovi Udruge sudjelovali su u slavljenju svete mise koju je predvodio vlč. Dragutin Kučan, a euharistiji su nazočili i članovi Udruge Ludbreško sunce, Udruge umirovljenika iz Novske, časne sestre iz Argentine i Paragvaja i članovi Udruge slijepih Međimurske županije.

Misi je prethodio križni put i sveta ispovijed. Predvoditelj misnog slavlja istaknuo je kako je križ vrlo značajan u životu svih kršćana jer je u njemu utjeha i spas, no vjernici današnjega vremena ne shvaćaju njegovu bit misleći kako im stvara poteškoće i žele ga ukloniti iz svakodnevnog života.

Vlč. Kučan osvrnuo se na Isusa Krista i patnje koje je na križu podnio kako bi nas otkupio od grijeha te je u svojoj homiliji govorio o sedam rečenica koje su obilježile Kristovu muku. Farizeji, pismoznanci i vojnici rugali su se Isusu govoreći neka siđe s križa tvrdeći da će onda povjerovati i ako je Sin Božji, neka sam sebe spasi, tražili su samo čuda, a nisu bili ponizni, no Krist je sva ta ruganja i udarce podnio i oprostio im jer ne znaju što čine.

Jedinu pohvalu na križu iznio je desni razbojnik koji je Isusa molio neka ga se sjeti kada dođe u Kraljevstvo Božje čime je i zaslužio biti u raju jer je uputio molitvu. Na koncu je, u trenutku Isusove smrti, satnik shvatio da je Isus Krist doista bio Sin Božji i to je uz mnoštvo svijeta priznao. Predvoditelj euharistijskog slavlja svoje je razmatranje završio porukom kako od Raspetoga i Uskrsloga Gospodina možemo mnogo naučiti, prije svega da svoj križ strpljivo nosimo i prihvatimo ga ponizno moleći i Bog će nam biti milostiv.

Na kraju mise profesor kroatistike i pjesnik Danijel Kralj pročitao je prigodnu pjesmu iz svoje zbirke pjesama ‘Moja radost neprolazna’:

NEBESKA MAJKA MARIJA

Svjetlo života što uvijek nas prati –
to je Djevica Marija,
naša nebeska mati.

Crkva je štuje i stoljećima slavi
jer nas štiti s puno ljubavi,
za nas moli i puna je milosti,
zato je slavljena uz obilje radosti.

Njen sveti lik nama je utjeha
i poruka da smo od Boga blagoslovljen,
bili mi jaki ili izmoreni.

Kraljica krunice svete
svakoga prima kao dijete
i pomaže nam kad uronimo u krizu
da Isusu Kristu budemo blizu.

Stoga, ako kakvu nevolju imaš,
Gospodinu podari je
i dobit ćeš svesrdnu pomoć
od Bogorodice Marije.

Autor: Danijel Kralj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije