DA OSTANE ŽIVJETI

FOTO U donjovidovskom Hotelu Golf održani Dani zlata i starih zanata

Hotel i prostore oko Hotela Golf Donji Vidovec u nedjelju, 23. rujna, pohodilo je više stotina namjernika. Više desetaka izlagača ponudilo je tradicijske i suvremene proizvode. Manifestaciju je otvorio zamjenik međimurskog župana Josip Grivec. Dan ranije održan je Okrugli stol na temu Putovi zlata - jučer, danas, sutra. Zainteresirani su mogli vidjeti i samo spiranje zlata.

Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji s Općinom Donji Vidovec i tamošnjim Hotelom Golf su drugu godinu za redom u nedjelju, 23. rujna organizirali manifestaciju Dani zlata i starih zanata. 

>> Dani zlata i starih zanata u Donjem Vidovcu u Hotelu Golf

– Cilj manifestacije je očuvanje starih zanata Općine Donji Vidovec i zanata donjeg dijela Međimurja s posebnim naglaskom na ispiranje zlata. Dani zlata i starih zanata, za razliku od lani, ove će godine su bili dvodnevni, nadopunjeni novim sadržajima, novom ponudom. Želimo u manifestaciju uključiti  sve ono što čuva donje Međimurje, bilo da je to baština, hrana, piće, kulturni sadržaji.

Polako se uhodavamo, a dogodine ćemo biti još uspješniji – rekao je Josip Matulin, načelnik Općine Donji Vidovec, dodavši kako će novi Zlatarski dom proširiti i upotpuniti i dati novu dimenziju zlatarstvu i zlatarenju ovoga kraja. Posebno je pozdravio Rudija  Grulu, voditelja ureda Turističke zajednice Međimurske županije. Tu su bili i načelnici općina Kotoriba Ljubomir Grgec i Svete Marije Đurđica Slamek

Te nedjelje smo mogli vidjeti sajam tradicijskih obrta gdje su se namjernici imali prilike upoznati se sa starim zanatima; ispiranjem zlata, te zanatima poput medičarstva, košaraštva, izrade proizvoda od komušine, rukotvorine donjovidovskih vezilja, bili su tu likovni umjetnici donjeg Međimurja i njihovi gosti iz drugih krajeva uz Muru i Dravu, drvorezbari… Mogli su se vidjeti i kušati proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

A kada smo kod hrane, valja dodati kako su vrsni hotelski kuhari, predvođeni šefom kuhinje Vladimirom Štefićem, vrhunsku ali starinsku gastronomsku ponudu, poput zlatarske juhe, zlatarskih žganci, zlatarskog kalampera, gibanice, proste mazanice, kuružnjače i cicvare pa stoga i ne čudi da se je za te delicije znalo stajati i u redu. I lovci LD Patka Donji Vidovec/Sveta Marija tu su izložili svoje trofeje.

Uz ispiranje zlata, najstariji posao vezan uz zlatarstvo, sajam su obogatili suvlasnici  čakovečke zlatarnice A&L koji pomno skupljaju i čuvaju od zaborava korake razvoja zlatarstva, a ponudili su i ono što zlato danas nosi. Zaista jedan divan spoj zlata jučer i zlata danas.

U najdalju prošlost su nas vratili članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari koji su organizirali vožnju kanalom HE Dubrava do ušća Mure u Dravu, te demonstracije ispiranja zlata na jednom od sprudova. U kulturnom dijelu programa zabavljali su nas članovi TS KUD Donji Vidovec koji su bili i pratnja nastupu mlađe i starije foklorne sekcije društva. Moglo se plesati tijekom cijelog dana jer su veći dio na pozornici bili glazbenici iz prekodravlja – Štefek i bandisti.

Na početku manifestacije se je u ime domaćina okupljenima obratio Josip Matulin, načelnik Općine Donji Vidovec, a manifestaciju je otvorio Josip Grivec, dožupan Međimurske županije, koji je prenio okupljenima pozdrave međimurskog župana i dodao kako će Međimurska županija i dalje pomagati takve i slične projekte, a sve u cilju promocije bogate turističke ponude kraja med dvema vodami.

Prvog dana, 22. rujna, organiziran je Okrugli stol pod nazivom Putovi zlata – jučer, danas, sutra. Okrugli stol je organiziran u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec. Moderatorica mu je bila Janja Kovač, kustosica u Etnografskoj zbirci. Ovdje su uz nju govorili: dr. Dragutin Feletar, mr.sc Ivan Zvonar, Josip Grivec, Rudi Grula, Krešimir Pavlic i Nenad Lukša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije