FOTO Udruga oboljelih od leukemije i limfoma: Humana priča duga 20 godina

>> 20. obljetnica Udruge oboljelih od leukemije i limfoma (Petak, 16.2.2018.)

U dostojanstvenoj atmosferi čakovečkog Centra za kulturu, koji su napunili svi oni koji su bili i koji su stajali i stoje uz Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, u petak, 16. veljače, u rano predvečerje obilježili su njenu jubilarnu 20. obljetnicu.

Ona je bila vezana uz djelovanja i Nacionalnog dana djece oboljele od maligne bolesti u RH 15. veljače, a kojeg je upravo Udruga inicirala. Svečanost je održana pod motom ’20 godina pomažemo jer želimo živjeti punim srcem’.

Pokrovitelj svečanosti, odnosno svečane akademije, bio je Ured predsjednice RH. Svečanost je bila prigoda za evociranja 20 godina duge priče koju je upotpunio prigodni film koji je u 20 minuta uobličio filmske i ine materijale raznih TV kuća i privatnih foto-arhiva. Za film koji je izmamio iskren i topao pljesak zaslužan je bio čakovečki studio Dvije lije.

– 20 godina je malo, ali i puno za nas oboljele koji smo prošli teška liječenja kemoterapije ili transplatacije koštane srži. Hvala svima koji su se danas odazvali ovome skupu, hvala svima koji nas 20 godina podupiru i hvala onima koji će nas u buduće podupirati, istaknuo je Emil Vibović, predsjednik Udruge, srce i duša, idejni zamašnjak pomoći ljudima koji su ostali prepušteni sami sebi.

Emil Vibović je čovjek koji je prvi, sa sve većim brojem suradnika, bio taj koji je pruženom rukom i riječima ohrabrenja uz sebe pridobivao one koji su voljeli i znali pomoći, a bili su to obični ljudi, kao i ugledni stručnjaci u zdravstvu koji su tog petka došli u Čakovec.

Uz udrugu je danas vezano 550 članova, odnosno 500 obitelji uključeni u Udrugu i njihov je uspjeh u tome što su gotovo svakog člana obitelji uključili u rad udruge. Uz Vibovića, riječi dobrodošlice u Međimurju zaželio im je međimurski župan Matija Posavec koji je u ime svih Međimurki i Međimuraca izrazio veliko poštovanje onima koji pokazuju dozu solidarnosti te humanosti i odazivaju se uvijek kada su ovakve humanitarne stvari u pitanju kako bi pomogli svojim bližnjima, onima koji traže pomoć, a ne mogu si je sami priuštiti.

– Upravo sam ponosan zbog toga jer bližnji nisu samo rodbina, obitelji, prijatelji, roditelji, bližnji su cijela zajednica, istaknuo je Posavec. Izuzetno dobru suradnju s Udrugom istaknuo je dogradonačelnik Zoran Vidović koji je pobrojao akcije u kojima im pomažu.

Riječi ohrabrenja, čestitke i duboki naklon radu Udruge uputio je Denis Kovačić, pomoćnik ministra Ministarstva zdravlja RH, liječnici iz KBC Zagreb i Merkur Igor Auer i Ana Planinc-Peraica, kao i medicinska sestra Ljiljana Pomper.

Svečana akademija bila je prigoda da se najzaslužnijima uruče priznanja i zahvalnice te da se pokaže u zgradi Scheier retrospektivna izložba fotografija koje prikazuju 20-godišnji rad, a upravo u petak su dobili 10 umjetnina akademskih slikara koji su došli na svečanost iz Zagreba.

– Oni nas prate i znaju koliko smo ljudima pomogli i to je njihov obol našem radu, rekao je uz izložbu Vibović.

Akademiju su uveličali članovi Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski, pjevačica Gabriela Hrženjak uz klavirsku pratnju Patrika Zamude, a znalački ju je vodio Vanja Ovčar.

Riječ, dvije o Udruzi i njenim postignućima. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma sa sjedištem u Čakovcu (UOLL) djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Hrvatske.

Udruga djeluje na području Republike Hrvatske te vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma, GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora) te srodne hematoloških i onkoloških bolesti. Udruga surađuje sa KLUB HEO ZAGREB Prva Hrvatska udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti i Udrugom za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima Zagreb ” Krijesnica “.

UOLL je inicirao prvu transplantaciju jetre kod tada jednogodišnje djevojčice Elene Posavec u Parizu, a za istu akciju od Vlade Republike Hrvatske i Ureda predsjednika RH Stjepana Mesića primila je 2001. godine nagradu za Volonterski pothvat godine.

Financirali su ugradnju prve pužnice u Hrvatskoj (za Kristinu Plačko), a to je bila pokretačka snaga za veliku humanitarnu akciju Dajmo da čuju. Udruga u sklopu svojih aktivnosti pomaže u opremanju bolnica u RH za što je od istih dobiveno priznanje i zahvala.

Do 2014. godine pomogli su preko 400-tinjak obitelji u kupnji lijeka i(li) terapije. Za samo jednog oboljelog izdvoji se basnoslovni iznos koji prelazi čak 100.000 kuna.

UOLL je za oboljele od GIST-a, u razdoblju kada lijek nije bio na listi za tu indikaciju, uspjela namaknuti financijsku potporu donatora u iznosu preko 1.500.000,00 kn. Uključivanjem njihovih oboljelih članova u međunarodnu studiju, UOLL je osigurala besplatan lijek za 10-tero oboljelih od GIST-a, uštedjevši državi izdatak od 5.280.000 kuna za dvije godine trajanja studije.

Kroz projekt Plastičnim čepovima do skupih lijekova zalažu se za očuvanje i zaštitu okoliša te u suradnji sa komunalnim poduzećima organiziraju stručna predavanja i edukacije kako postupati sa otpadom. Na taj način projekt ima humanitarnu, edukativnu i ekološku stranu.

Spomenuti projekt inicirao je sadašnji predsjednik i osnivač ove Udruge Emil Vibović. Projekt se provodi od 2013. godine, a u 9. mjesecu 2017. obilježit ćemo prikupljenih 100.000 kilograma plastičnih čepova.

Emil Vibović je dobitnik nagrade Zrinski za 2009. godinu, a nagrada mu je dodijeljena za nesebičan volonterski rad u 10-godišnjem djelovanju Udruge, na provođenju programa pomoći oboljelima i njihovim obiteljima, podršci u istraživačkom radu na području etiologije, terapije i liječenja leukemije, limfoma, mijeloma, GIST-a i srodnih hematoloških bolesti.

– Mi u Izvršnom Odboru UOLL-a smatramo da je on također zaslužio i priznanje Republike Hrvatske jer nakon transplantacije vlastite koštane srži, već 20 godina nesebično pomaže oboljelima od teških malignih bolesti, braniteljima koji su nakon rata oboljeli od malignih bolesti i oboljelima od GIST-a.

O njegovom angažmanu i osobno mogu svjedočiti, jer sam 1999. godine oboljela od Non-Hodking lymphoma, a liječenje i 1. transplantaciju matičnih stanica prolazila sam sama s najužom obitelji. Nakon toga pomoć sam potražila u UOLL-u, a kroz daljnje liječenje, sve nadolazeće radioterapije i 2. transplantaciju matičnih stanica, članovi Udruge uvijek su nam bili podrška, a Emil Vibović gotovo svakodnevno prisutan; bilo savjetom, bilo konkretnom pomoći, poručila je jedna od članica Udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije