važna obljetnica

FOTO Studijsko putovanje u spomen na VRO ‘Bljesak’

Prvog svibnja 2024. godine u organizaciji Društva VETERAN obilježena je 29. godišnjica VRO „Bljesak“ provedbom Studijskog putovanje kroz Zapadnu Slavoniju

Prvo radno mjesto bilo je Voćin, gdje je domaćin učesnicima studijskog putovanja bio Darko Božićković, predsjednik UDVDR – ogranak Voćin koji je održao Sat povijesti kod spomenika hrvatskim braniteljima i žrtvama četničkog pokolja u Voćinu.

U vrlo emotivnom opisu osobne sudbine rođenog Voćinca, koji je samo zahvaljujući Bogu preživio poslije zarobljavanja sve četničke torture, predstavio je učesnicima sudbinu Voćina u Domovinskom ratu.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima o civilnim žrtvama četničkog terora u Voćinu je položeno cvijeće, zapaljene svijeće, te se pomolilo za sve duše žrtava četničkog-srpskog divljanja u Hrvatskoj.

Učesnici obišli Svetište Gospe Voćinske, gdje ih je dočekao Rektor svetišta i bazilike vlč. Ivan Ereiz, te upoznao s poviješću Svetišta. Crkva je za vrijeme okupacije služila srpsko-četničkom agresoru kao skladište eksploziva i ratnog materijala, a po bijegu iz Voćina pred nastupom hrvatskih branitelja crkvu su četnici srušili do temelja, aktiviravši u njom oko 20 t eksploziva. Potom su učesnici studijskog putovanja nazočili Svetoj misi za Domovinu, a prije mise su imali mogućnost za sakrament pomirenja.

Po završenoj Svetoj misi za sudionike studijskog putovanja organiziran je zajednički ručak u Bistriju „Kody“ u Voćinu, gdje vlasnik pripremio svečani obilni ručak, te iznenadio sudionike s harmonikašem koji je izveo domoljubne i međimurske pjesme.


Po završenom ručku sudionici putovanja su se uputili prema mjestu centralnog svečanog obilježavanja VRO „Bljesak“ u Okućanima. Put je vodio kroz Park prirode „Papuk“, a usput su stali Španovici, gdje su odali počast žrtvama partizansko-četničkog terora u tom mjestu, gdje su ti zlotvori ubili preko 400 mještana Hrvata, selo spalili to temelja, a malobrojne preživjele Hrvatske protjerali iz mjesta sa zabranom povratka i oduzimanjem sve imovine. Strašna spoznaja za nazočne Međimurce je bila što je zapovjednik Prvog slavonskog NOP odreda, koji je počinio pokolj u Španovi i protjerao Hrvate, bio Karlo Mrazović (Gašpar), a čijim „likom i djelom“ se još uvijek ponose neke strukture u Međimurju. Mjesto je darovano Srbina koji su promijenili naziv mjesta u Novo Selo, te ga naselili, a koji su 1991. godine učestvovali u pobuni protiv Republike Hrvatske, čineći brojne ratne zločine, prije nego su pobjeglo pred snagom hrvatskih branitelja.

Put je vodio dalje do mjesta Kusonje, gdje je odana počast mučenicima srbočetničkog divljanja poznatog kao „Pokolj u Kusonjama“. To događaj pogibije osamnaestorice pripadnika 105. bjelovarske brigade i dvojice policajaca 8. i 9. rujna 1991. u četničkoj zasjedi. Osim dokumentarnog filma „Priča o zlatnom lančiću“, o ovom događaju iz Domovinskog rata 2014. godine snimljen je i igrani film Broj 55 (naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji).

Krajnje radno mjesto Studijskog putovanje bilo je u Okučanima gdje su sudionici Studijskog putovanja kod spomenika „Kristalna kocka vedrine“ položiti cvijeće i zapaliti svijeće za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje te se prisjetiti tih slavnih dana iz 1995, kada je munjevitom vojno redarstvenom operacijom „Bljesak“ oslobođeno to područje. Među prvima koji su ušli u oslobođene Okučane bili su i neki učesnici putovanja, veterani 34. inženjerijske bojne iz Čakovca i Željko Tomašić, u VRO „Bljesak“ Načelnik inženjerije ZP Bjelovar, koji su među prvima ušli u oslobođene Okučane, te pregledom i razminiranjem omogućili sigurno kretanje po mjestu.

Po obilasku Okučana i druženja s mještanima učesnici Studijskog putovanja su se puni emocija vratili u Međimurje s porukom: „Počast mučenicima i domoljublje se ne iskazuje samo paljenjem svijeća, nego djelima i supatnji s njima!“

Partner u provedbi Studijskog putovanja je bila Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec, a udruge suradnici su bile: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Voćin, Udruga ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška, “HOS – BELICA” – klub branitelja Domovinskog rata Međimurske županije, te Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije.

Studijsko putovanje su omogućili: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Međimurska županija, Općine Mala Subotica, Selnica, Sveti Juraj na Bregu i Štrigova te trgovačko društvo „Međimurske vode d.o.o.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije