AKTIVAN TRAVANJ

BROJNE AKTIVNOSTI Udruge slijepih Međimurske županije imala je izuzetno aktivan travanj

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije u travnju su bili jako angažirani. Osobito su mnogo sudjelovali na kulturnim aktivnostima

Na početku mjeseca, 5. travnja pogledali su sjajne predstave na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Domu kulture u Prelogu.


Sudjelovali su na brojnim promocijama knjiga: 11.4. u Pavlinskom samostanu sveta Jelena u Šenkovcu sudjelovali su na promociji knjige Marijane Korunek Medved “Apostoli insulani”, 15.4. u “Bedemu” u starom gradu u Čakovcu sudjelovali su na promociji knjige Petra Horvata “Dravski mlinovi i virovi”, 16.4. u Zgradi Scheier u Čakovcu sudjelovali su na promociji knjige Stipe Božića “Penjačevi zapisi” , 18.4. u Knjižnici Grada Preloga sudjelovali su na promociji knjige Josipe Pavičić “Ja, pa ja i opet ja!”.

Sredinom travnja, 12.4. u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec održan je književni klub na kojem je članovima knjižničarka Blaženka Hunjadi Bašek predstavila knjigu Jasminke Tihi-Stepanić “Ljeto na jezeru Čiču”.

Sudjelovanje na kulturnim aktivnostima omogućuje veću integraciju slijepih osoba u lokalnu društvenu zajednicu, potiče slijepe osobe na socijalno uključivanje i aktivniji život, povećava im kvalitetu kulturne edukacije te stupanj socijalizacije. Ujedno se javnost senzibilizira o problemima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu, o njihovim potrebama i mogućnostima te se suzbijaju predrasude i socijalne barijere o slijepim osobama u lokalnoj zajednici.

Također, jednom tjedno, sukladno vremenskim prilikama, održava se šetnja po Perivoju Zrinskih. Tako su u travnju članovi šetali 11.-og i 19.-og travnja.

Na samom kraju mjeseca, 25. travnja održana je grupna psihosocijalna radionica na temu panika. Ove radionice održava psihologinja iz partnerske organizacije – Obiteljskog centra, Područna služba Međimurska.

U posljednjim danima travnja, 29.4. volonterke iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec održale su kreativno radionicu na kojoj su članovi preslikavali razne oblike sa stiropora na papir, a 30.4. održano je godišnje druženje povodom Praznika rada, na kojem su sudjelovala 24 člana Udruge. Zahvaljujemo djelatnicama DM-a koje su volonterskih pomagale na ovoj aktivnosti.

Sve ove aktivnosti dio su programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji” koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec.

Opći cilj programa je potaknuti slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi:

-razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga,

-pružanje dostupnih i kvalitetnih socijalnih usluga te aktivnosti za slijepe osobe,

-motiviranje slijepih osoba na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga,

-informiranje i senzibiliziranje javnosti o slijepim osobama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije