ODRŽAN stručni skup za odgojitelje iz Međimurske i Varaždinske županije

U četvrtak, 7. prosinca 2017. godine u zgradi Doma sindikata u Čakovcu je održan međužupanijski stručni skup ‘Prometna preventiva u predškolskim ustanovama – iskustva i izazovi’ za odgojitelje iz Međimurske i Varaždinske županije s početkom u 10,30 sati. Voditeljica skupa bila je viša savjetnica za predškolski odgoj Darija Drviš.

Program stručnog skupa sastojao se od umjetničkog programa učenika Umjetničke škole M. Magdalenić iz Čakovca, uvodnih i pozdravnih riječi ravnateljice Dječjeg vrtića Cipelica, Gordana Šoltić Siladi (domaćin skupa), predsjednika udruge Sigurna cesta Krešimira Ivankovića, pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca Davida Vugrinca, načelnika Policijske uprave međimurske Ivana Sokača te voditeljice Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marije Ivanković koja je pripremila uvodno izlaganje ‘Zakonsko uporište i provedba prometnog odgoja i obrazovanja s djecom rane i predškolske dobi’.

Ivanković navodi kako se u Nacionalnom kurikulumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz 2015. godine niti jednom riječju ne spominje prometni odgoj i obrazovanje kao ni sigurnost djece.

Viša savjetnica Tijana Vidović i stručni suradnik-pedagog savjetnik Zlata Gunc iz Dječjeg vrtića I. B. Mažuranić iz Zagreba pripremili su izlaganje ‘Kompetencijski okvir za planiranje ciljeva, poticaja i očekivanih ishoda učenja te procjenu postignuća djece u području odgoja i obrazovanja za prometnu kulturu i sigurnost djece u prometu’.

U izlaganju navode kako djeca ne poznaju dovoljno prometna pravila, nisu svjesna prometnih opasnosti, nemaju strah od stradavanja, njihov nizak rast i usko vidno polje otežava im preglednost prometne situacije dok su njihove dječje sposobnosti prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja nedovoljno razvijene da bi mogla shvatiti opasnosti u prometu i adekvatno reagirati u određenoj situaciji.

Rano i sustavno razvijanje prometne kulture i sigurnosti djece u prometu osobito važno u šestoj godini života jer polaskom u školu djeca prelaze iz kontinuirano nadziranih u samostalne sudionike u prometu.

Iskustva iz prakse pripremile su članice Tima Međimurske i Varaždinske županije. Iz Tima Međimurske županije odgojiteljica-savjetnica Nevenke Holetić i odgojiteljica Dijana Majerski iz PO ‘Vjeverica’ Dječjeg vrtića Cipelica pripremile su izlaganje o provedbi projekta ‘Sigurnost djece u prometu’, dok su odgojiteljice Marija Kovačić, Ljubica Bedić, Damira Tisaj i Valentina Mesarić iz PO ‘Mrav’ Dječjeg vrtića Cipelica pripremile prezentaciju ‘Primjeri dobre prakse prometne preventive u PO ‘Mrav’.



Tim Varaždinske županije u kojem su odgojiteljice Iva Šegović i Ksenija Sambolec iz Dječjeg vrtića Varaždin predstavio se na stručnom skupom prezentacijom ‘Uporaba autosjedalice za sigurnost djece u prometu’.

Statističke podatke o broju prometnih nesreća u kojima su stradala djeca iznio je policijski službenik za prometnu preventivu Varaždinske županije D. Bezak.

Zaključak stručnog skupa je da prometne aktivnosti razvijaju mnoštvo kompetencija. Prometni odgoj razvija životno važne kompetencije koje djeci u rizičnim prometnim situacijama mogu doslovno spasiti život.

Na skupu je kao primjer dobre prakse dat prikaz igre djece s autosjedalicom u odgojnoj skupini. Djeca su kroz igru s autosjedalicom razvijala životno-praktične vještine, motoričke vještine, samostalnost mišljenja i djelovanja, samoorganiziranje i samoiniciranje te komunikaciju.

Radi smanjenja stradanja djece u prometu važna je kontinuirana suradnja svih dionika-aktivna uključenost službenika prometne policije u realizaciji programa prometne preventive u vrtiću, suradnja s vozačkim školama, radio i TV-postajama, HAK-om, različitim udrugama na provedbi različitih prometnih akcija usmjerenih na unapređenje ponašanja vozača i poboljšanje položaja djece u prometu te suradnja s lokalnom samoupravom, cestarskim i drugim nadležnim službama na rješavanju prometnih problema u naselju (npr. postavljanje signalizacije ispred vrtića) i u vrtiću (npr. uređenje prometnog poligona, opremanje prometnih kutića i sl.).

Prometna preventiva odgovornost je svih odgojno-obrazovnih radnika, budući da odgojitelji za djecu svojim svakodnevnim ponašanjem u svim situacijama predstavljaju uzor.

Niti jedno dijete ne bi smjelo otići u školu bez osnovnih znanja i vještina potrebnih za sigurno kretanje i odgovorno ponašanje u prometu.

Kotizaciju za sve sudionike stručnog skupa podmirila je udruga ‘Sigurna cesta’, a u projekt se uključio svojom podrškom i Centrometal Macinec na čemu im zahvaljujemo.

Prof. Marija Ivanković predstavnici udruge ‘Sigurna cesta’, gospodin Krešimir Ivanković i Nenad Zuber, uručili su poklon za odlazak u mirovinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije