KRIJESNICE U Čakovcu održan stručni skupu za odgojitelje

U organizaciji Udruge odgajatelja Krijesnice iz Međimurske županije, u prostorima Učiteljskog fakulteta, odsjeka u Čakovcu, 23. studenog 2017. održan je stručni skup ‘Projekti kao poticaj za učenje u ranom djetinjstvu- primjeri dobre prakse’.

Svake godine uoči Međunarodnog dana djeteta Udruga odgajatelja organizira prezentacije primjera dobre prakse kao oblik stručnog usavršavanja.

Stručni skup bio je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima iz sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te studentima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a istom su nazočili brojni odgojitelji i ravnatelji predškolskih ustanova iz Međimurske, Varaždinske, Krapinsko- zagorske i Koprivničko-križevačke županije, te studenti ranog i predškolskog odgoja Učiteljskog fakulteta, odsjeka u Čakovcu pod vodstvom profesorice Adrijane Višnjić Jevtić.

Svaka aktivnost, svaki projekt koji je bio prezentiran, podrazumijevao je uvažavanje djece kroz njihova prava uz pretpostavku da su djeca kroz igru razvili i potrebne odgovornosti koje će ih formirati kao buduće odgovorne osobe za bolji suživot u društvenoj zajednici.

Prezentirana su 4 projekta, primjera dobre prakse. Odgojiteljica Nataša Novak iz DV Fijolica, Prelog, prezentirala je projekt “Moć interneta” kao neizostavnu komponentu današnjeg načina odrastanja.

U ovo doba digitalizacije veliku odgovornost nosimo prema promicanju vlastite kulture i identiteta, te su odgojiteljice Jagoda Srša i Smiljana Nedeljko iz DV Cvrčak, Čakovec, kroz projekt “Dječje tradicijsko stvaralaštvo” prezentirale pravo djeteta na vlastiti identitet.

Brzina i način života nameću nam odvajanje od prirode. Važnost povezivanja čovjeka s ostalim živim bićima i kvalitetni suživot s okolinom jedina je garancija održivog razvoja. Kako i na koji način se utjecalo na odgoj eko generacije prezentirale su odgojiteljice Marijana Sklepić i Davorka Šipek iz DV Zvončić, Nedelišće.

Odgojiteljica Hana Zrna iz DV Cipelica, Čakovec prezentirala je e-Twinning projekt u začetku koji se temelji na UN-ovoj povelji 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj. Što su sve realizirali i kakvi su planovi u tekućem projektu čulo se u primjeru dobre prakse “Sunčeka za bolje društvo”.

Predsjednica Udruge odgajatelja Krijesnice, Valentina Bel, odgojiteljica iz DV Zvončić, Nedelišće, je na kraju zahvalila svim izlagačima i sudionicima skupa, te ih je pozvala na buduću suradnju u radu na odgojno- obrazovnoj praksi u ranom i predškolskom odgoju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije