FOTO U Selnici sjećanje na Vukovar i molitva za istinu o Domovinskom ratu

Kod spomenika braniteljima Domovinskog rata večeras gori stotine svijeća, a tako će biti duboko u noć, u noć kada se žitelji Selnice, kao većina Hrvatske spominje 18. studenog 1991. godine, kada su JNA, srpske paravojne postrojbe i domači izdajnici i krvnici slomili obranu Vukovara, i nakon toga počinili neviđeni masakr na Ovčari.

Obilježavanje vukovarske tragedije u Selnici započelo je svetom misom za sve žrtve Grada Vukovara i Domovinskog rata, koju je u župnoj crkvi služio domaći župnik velečasni Tomislav Leskovar. Uvodeći nazočni puk u misno slavlje velečasni Leskovar je kazao kako je Grad Vukovar pao nakon više mjesečnog opsjedanja, razaranja i bombardiranja od strane JNA i srpskih paravojnih snaga – četnika.

– To je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu u kojem je izgubilo živote više od tri tisuće ljudi. Prinesimo danas na ovaj oltar sve žrtve Domovinskog rata, sve one žive koji trpe posljedice rata, a posebno za nestale, za one za čije grobove još uvijek ne znamo. Molimo i za istinu o Domovinskom ratu, rekao je između ostalog župnik Tomislav.

A kako je potreba nasušna znati i reći istinu o Domovinskom ratu, kazao je i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, prije početka prikazivanja filma ‘Ovčara – neispričana priča’, koji je prikazan u Društvenom domu.

– Žalosno je što danas o Domovinskom ratu najviše govore oni koji su ubijali naše ljude, palili naša sela i gradove. Samo je u Hrvatskoj moguće da krvnici sude žrtvama, da ratni zločinac sjedi u Hrvatskom saboru i da hrvatski branitelji bivaju najviše progonjeni. Ovaj film prikazujemo sa željoim da se konačno dozna prava istina o Domovinskom ratu, onakva istina kakvu su stvorili naši dragovoljci, naglasio je Vičević, čovjek koji je u Selnici započeo snažno obilježavanje važnijih obljetnica iz Domovinskog rata i senzibilirao ljude prema žrtvi koja je podnijeta za nezavisnost domovine Hrvatske.

Prije početka prikazivanja filma selnički osnovnoškolci su pročitali više zapisa i napisa o Vukovaru i Domovinskom ratu. Nakon završetka prikazivanja filma kojeg su ljudi odgledali u nevjerojatnoj tišini i disciplini, velik dio njih je zapalio svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima u središtu Selnice, a prvi je to učinio načelnik Vičević, zatim Branko Perčić, predsjednik Općinskog vijeća, članovi vijeća, zaposlenici u upravi te ostali nazočni puk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije