FOTO POU Novak – svjedožbe Romima za bolji život, radovao se i Kajtazi

U četvrtak je u Pučkom otvorenom učilištu Novak – Podružnica Čakovec na svečani način obavljena podjela svjedodžbi polaznicima romske nacionalne manjine. Primili su ih Sandro Oršoš za završetak trogodišnje Srednje škole-vozač motornog vozila, Dragica Ignac, za završeni prvi razred tehničarki cestovnog prometa kao i Sanja Oršoš i Mira Salimović.

Spomenute dobitnice već polaze drugi razred srednjoškolskog obrazovanja. Dragana Bogdan je svjedodžbu dobila završenu četverogodišnju Srednju školu za tehničarku cestovnog prometa.

Svjedodžbe su im uručili saborski zastupnik Veljko Kajtazi i Zvonimir Pavčec, ravnatelj PUO Novak. Ovom svečarskom činu nazočila je Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara iz Zagreba i Matijaš Oršoš, član Skupštine MŽ, predsjednik VRNM Općine Nedelišće, uži član Saveza Roma u RH Kali Sara te suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i koordinator iz MŽ za Kali Saru.

Veljko Kajtazi, veliki pobornik školovanja Roma, rekao im je kod podjele da se jednako raduje svjedodžbama kao i sami dobitnici.

– Radije bi više svjedočio ovakvim događajima, nego sjedio u Saboru – rekao je slikovito obećavši kako će se do kraja mandata u Saboru, zajedno sa svojim suradnicima, zalagati za iznalaženje sredstva za obrazovanje svojih sunarodnjaka.

U razgovoru za naš portal Kajtazi je iskoristio priliku da se zahvali Pučkom učilištu Novak koji su ga pozvali na ovaj svečarski trenutak. Izrazio je radost što su neki njegovi sunarodnjaci završili školovanje i što su neki s njime započeli.

– Posebno mi je drago što su se Romi počeli uključivati u pučka otvorena učilišta diljem Hrvatske jer oni ne žele socijalno pomoć već određena zvanja, a s određenim zvanjima sigurno će naći posao, a kada ga pronađu ne treba im više socijalna pomoć od centara za socijalnu skrb već će na neki način zarađivati za život.

Ono što treba posebno istaknuti mi ćemo im omogućiti školovanja te pokušati naći neki posao- istaknuo je Kajtazi i dodao da ukoliko će ga moći pronaći sami to će biti još bolje. Dodao je kako je u razgovoru s njima doznao da neki već imaju posao, no nemaju zvanja, a paralelno s poslom ga stječu. – Doći će tako do rezultata, a to je ono što oni žele, a mi očekujemo – rekao je radosno.

Na upit, tko financira njihovo obrazovanje, Kajtazi je rekao kako su sredstva uspjeli namaknuti preko Saveza roma RH Kali Sare, krovne organizacije koja unutar Saveza ima više od 30 romskih udruga, a u njoj sjede na ponos predstavnici i predsjednici vijeća na razini općina, gradova i županija.

Istaknuo je kako je ove godine Kali Sara obilježila 10 godina svoga postojanja. Ona je, prema njegovim riječima, sigurno jedna od najuspješnijih romskih udruga i udruga općenito jer je inicirala nekoliko bitnih događanja za pripadnike romskih zajednica.

Spomenuo je tako Jesenski dan romskog jezika koji se održava svake godine 5. studenog kao na Međunarodni dan sjećanja na stradanja Roma Drugom svjetskom ratu, a koji se obilježava 2. kolovoza.

Osim toga Kali Sara ima više od 28 izdavačkih poduhvata, od prvog romsko-hrvatskog rječnika koji je izašao 2008. godine pa do gramatike,kao i Povijest romske književnosti, Romske poslovice te devet zbornika koji govore o znanstvenim skupovima s tematikom položaja Roma u RH, jednom riječju široki dijapazon znanstvenih izdanja. Sve ovo govori o zastupljenosti Kali Sare i njenoj želji za rješavanjem pitanja romske zajednice.

Sudjeluje li u ovom obrazovanju udjela Ministarstvo znanosti i obrazovanja? – Za sada ne – što je žalosno jer se poslije 2000. godine počelo formirati Povjerenstvo za praćenje nacionalnu strategiju Roma. U svezi toga je romska zajednica imala nekoliko strateških dokumenata, no od svih tih dokumenata gotovo nijedan nije realiziran.

Ja osobno očekujem, imajući u vidu, da je Vlada RH ove godine donijela Operativni program za Rome i ja osobno očekujem i vjerujem u samu implementaciju zato jer su nositelji upravo institucije, odnosno ministarstva, a gdje se je radilo godinu dana na takvom operativnom programu. Imam punu potporu od strane Vlade i od premijera gospodina Plenkovića u samoj njegov implementaciji – završio je s puno optimizma zastupnik Kajtazi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije