FOTO Policajac Franjo Dolenec ušao u elitu Oružanih snaga RH

30-godišnji Franjo Dolenec, interventni policajac Policijske uprave međimurske, ponovo je osvijetlio osobni obraz i obraz svoje policijske uprave.

Ove godine, točnije 19. svibnja, sudjelovao je na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske ‘Prvi za Hrvatsku 2017’. Natjecanje se održalo na širem području grada Knina.

Na natjecanju je bilo 156 natjecatelja, a osim pripadnika Oružanih snaga RH i pripadnika MUP-a sudjelovali su vojnici (specijalne snage) iz Austrije, Albanije, Češke, Italije, Litve, Kosova, Njemačke, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Velike Britanije, SAD-a te NATO-vog zapovjedništva u Napulju i Brunssumu.

MUP, odnosno policiju, predstavljalo je 25 policajaca, a među kojima je bio i Franjo.

– Ovo natjecanje predstavlja izazov za svakog vojnika i policajca, jer iziskuje visoku razinu znanja, vojničkih vještina i psihofizičku pripremljenost – ističe Franjo i objašnjava kako je trebalo kroz 12 radnih točaka, odnosno 9 kontrolnih točaka, proći 38 kilometara dugu stazu s 25 kg vojne opreme na sebi, a na temperaturama često višim i od 40 stupnjeva s oskudnim zalihama vode i hrane.

Franjo je u 8 sati trke, koja se kretala iz centra Knina pa preko vojnog poligona ‘Crvena zemlja, odnosno 1000 metara nadmorske visine, a završavala ponovno u centru grada Knina na samoj ‘Kninskoj tvrđavi’ završio uspješno, kao 63. Plasman je to kojim se ponosi, a koliko je zahtjevno natjecanje govori podatak da je 51 natjecatelj odustao ili nisu završili trku u zadanom vremenu.

Iako fizički spremni, dovedeni su do granica svojih mogućnosti. – Grčevi, dehidracija, iscrpljenost, umor, sve se to zaboravlja kada se uspije stići do zvona salutirajući rukom te pozdravljajući zastavu riječima ‘Domovini vjeran’, a ja sam to uspio – kaže ponosno.

Franji je ovo drugo natjecanje takvog karaktera. Prvo je bilo održano 2015. godine na vojnom poligonu Slunj te kaže da se svaka kap znoja, sav trud, stisak zubi, sva odricanja, isplate kada uđete u samu “elitu” Oružanih snaga i stignete na cilj. Na takvim natjecanjima stječe se bogato iskustvo i znanje koje je neprocjenjivo i sigurno će mu dobro doći u obavljanju svojih službenih zadaća u Interventnoj policiji.

Uspjehu je pridonijela činjenica kako je Franjo aktivan sportaš od svoje rane mladosti i momentalno je član kluba svoga djetinjstva, NK Graničara iz Kotoribe, a i član je malonogometne ekipe Policijske uprave međimurske koja se nadmeće na turnirima diljem Hrvatske pa i na tom polju također postiže zapažene rezultate.

Povodom sudjelovanja i ostvarenih rezultata na natjecanju u Kninu primio je i pohvalu Glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića.

Kada smo u uvodu spomenuli svijetli obraz policajca mislili smo na podatak kako je Franjo prije dvije godine od čitatelja našeg portala zajedno s kolegom Antom Golešom izabran za naj policajca godine.

Naime, te godine međimurski internet portal eMedjimurje.hr i Policijska uprava međimurska su pokrenuli zajedničku akciju odabira najboljeg policijskog službenika Policijske uprave međimurske, pod sloganom ‘Više sigurnosti, manje zabrinutosti’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije