NAJ POLICAJAC Josip i Predrag sudjelovali u spašavanju djevojčice

Međimurski internet portal eMedjimurje.hr i Policijska uprava međimurska treću godinu zaredom pokreću zajedničku akciju odabira najboljeg policijskog službenika Policijske uprave međimurske, pod sloganom ‘Više sigurnosti, manje zabrinutosti’.

Ovom akcijom približava se rad policije svim građanima i oni direktno sudjeluju u odabiru najboljeg policijskog službenika te time utječu na transparentno vrednovanje njenog rada. Više o tome kako možete poslati pohvalu niže u članku.

Policajac godine birat će se za svaku tekuću godinu na temelju prijedloga/pohvala građana, kao i na osnovu prijedloga svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave međimurske za iznimna dostignuća u radu njihovih službenika.

Članci će se objavljivati nedjeljom u prijepodnevnim satima, a za svaki pojedinačni članak moguće je glasati/’lajkati’ tjedan dana. Policijski službenik, odnosno priča koja će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše ‘lajkova’, bit će proglašen policajcem godine.

Danas donosimo priču o policijskim službenicima PP Mursko Središće, Josipu Munđaru i Predragu Novaku, koji su sudjelovali u spašavanju dvogodišnje djevojčice.

U srijedu, 14. lipnja u Policijsku postaju Mursko Središće dojavio je zabrinuti građanin da je u Murskom Središću nešto prije podneva u ulici Matije Gupca, dvogodišnja djevojčica pala u septičku jamu. Uznemirenim glasom zatražio je pomoć, pošto je bilo više nego očito da je ugrožen djetetov život.

Na upućeni poziv žurno su se odazvali iskusni i prekaljeni policijski službenici Josip Munđar i Predrag Novak. U dvorištu kuće zatekli su uznemirenu majku i ostale ukućane. Odmah na prvi pogled bilo je jasno kako je situacija izuzetno komplicirana i teška.

Otvor kroz koji je upala nesretna djevojčica u jamu, bio je malih dimenzija. Kroz takav otvor odrasla se osoba nikako nije mogla spustiti u jamu i pružiti pomoć unesrećenoj. Dodatno je situaciju komplicirala dubina jame od gotovo 4 metra, dok je njeno dno bilo ispunjeno fekalijama i otpadnim vodama. Na mjesto događaja, osim našeg hrabrog dvojca, pristigli su i vatrogasci DVD-a Mursko Središće, kao i djelatnici HMP-a Mursko Središće.

Kako je postojala velika opasnost da će se dijete uguši štetnim plinovima koji su kolali jamom, bilo je potrebno što prije pristupiti njenom spašavanju. Djevojčica se u jami već nalazila desetak minuta. Bila je pothlađena, ali je uspijevala stajati na njenom dnu i komunicirati sa svojim spasiteljima.

Odmah je donesena odluka da se metalnim šipkama, čekićima, lopatama i drugim alatom krene u proširivanje rupe. U samo nekih petnaestak minuta, zajedničkim snagama spasitelji su uspjeli otkopati i razbiti betonsku ploču, dimenzija oko metar puta metar i debljine desetak centimetara. Kroz otvor spustili su ljestve i izvukli prestravljeno dijete na svijetlo dana. Djevojčici je odmah pružena liječnička pomoć te je kasnije utvrđeno kako je u ovom, umalo tragičnom događaju, na sreću prošla samo s lakšim ozljedama.

Ovakvim postupkom, Josip i Predrag spasili su mladi ljudski život i time doprinijeli stjecanju povjerenja u rad policije, njenoj efikasnosti te javno predstavili policiju, kao dio društvene zajednice čiji je primarni cilj pomaganje i zaštita građana.

Način glasovanja:

Nakon objave svakog prijedloga/pohvale na stranicama internetskog portala eMedjimurje.hr, građani tj. posjetitelji portala svojim će Facebook ‘lajkovima’ unutar članka neposredno birati svog policajca godine. Članak će se objavljivati nedjeljom u 10 sati i glasovanje traje do sljedeće nedjelje u 10 sati, dakle za svaki pojedinačni članak moguće je glasovati tjedan dana. Nakon završetka tjednog glasovanja radi se ‘screenshot’ i prikupljeni glasovi do tada smatraju se važećim.

Posljednji članak objavit će se početkom mjeseca rujna 2017. godine. Kao što smo već napomenuli, policijski službenik koji će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše ‘lajkova’, bit će proglašen službenikom godine. Ukoliko bi dva ili više prijedloga prikupili jednak broj glasova, pobjedu bi ostvario onaj službenik, tj. događaj koji bi imao najviše pregleda (podatak dostavlja internetski portal eMedjimurje.hr). Svoje pohvale i prijedloge građani mogu slati na emailove: info@emedjimurje.hr ili medjimurska@policija.hr.

Kada se članak objavljuje? Nedjeljom u 10 sati.

Do kada traje glasovanje? Traje 7 dana, tj. do sljedeće nedjelje u 10 sati, nakon čega se bilježi broj ‘lajkova’.

Koji glasovi se broje? Broje se isključivo Facebook ‘lajkovi’ unutar objavljenog članka.

Na koji način glasovati? Isključivo klikom na Facebook tipku ‘Sviđa mi se’ (pri vrhu ili dnu članka).

Proglašenje pobjednika i dodjela prigodnog priznanja upriličit će se tijekom održavanja svečane akademije Policijske uprave međimurske povodom obilježavanja ‘Dana policije’, krajem mjeseca rujna 2017. godine.

Najnovije