Naj policajac: Oni su heroji koji su svladali dvostrukog ubojicu

Međimurski internet portal eMedjimurje.hr i Policijska uprava međimurska drugu godinu zaredom pokreću zajedničku akciju odabira najboljeg policijskog službenika Policijske uprave međimurske, pod sloganom ‘Više sigurnosti, manje zabrinutosti’.

Ovom akcijom približava se rad policije svim građanima i oni direktno sudjeluju u odabiru najboljeg policijskog službenika te time utječu na transparentno vrednovanje njenog rada. Više o tome kako možete poslati pohvalu niže u članku.

Policajac godine birat će se za svaku tekuću godinu na temelju prijedloga/pohvala građana, kao i na osnovu prijedloga svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave međimurske za iznimna dostignuća u radu njihovih službenika.

Članak će se objavljivati svake nedjelje u prijepodnevnim satima, a za svaki pojedinačni članak moguće je glasati/’lajkati’ tjedan dana. Policijski službenik, odnosno priča koja će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše ‘lajkova’, bit će proglašen policajcem godine.

Danas donosimo priču o dvojici muškaraca koji su iskazali nesebičnost i hrabrost kod sprečavanja dvostrukog ubojice da napusti mjesto zločina u Svetoj Mariji. Oni su Vladimir Pintar i Mario Gašparić.

Utorak 9. kolovoza. Svečana sjednica OV-a Svete Marije. Dodjela javnih priznanja i počasti Općine u 2016. Kada je voditeljica svečanosti pročitala: – Zahvalnica Općine Sveta Marija dodjeljuje se Vladimiru Pintaru iz Svete Marije, V. Nazora 18 i Mariu Gašpariću iz Svete Marije, V. Nazora 19 za ‘iskazanu nesebičnost i hrabrost kod sprečavanja dvostrukog ubojice da napusti mjesto zločina na način da su ga fizički svladali i zadržali do dolaska policije. Tim činom iskazali su veliku hrabrost i nesebičnost u čuvanju sigurnosti našeg mjesta i šire društvene zajednice’.

Čelnicima Općine prilaze pročitani, a tada pljesak, iskren, dugotrajan… Pljesak koji se je stišao kada su Vladimir i Mario ponosno i izdignute glave stali pred objektiv naše kamere. – Takvu nelagodu, tremu još nisam imao u životu -rekao je nakon fotografiranja 34-godišnji Vladimir Pintar, policijski službenik u PP Prelog. Za poduhvat koji je napravio rekao je kako bi to napravio svaki policajac jer su oni u službi 24 sata, a i svaki savjestan i odgovoran građanin što je pokazao njegov susjed Mario.

O događaju gdje su se iskazali toga dana svi hrvatski mediji su javljali: ‘U nedjelju, 26. lipnja oko 11 sati u Svetoj Mariji, Ulici Vladimira Nazora, 46-godišnji policijski službenik Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec (na dugotrajnom bolovanju) zbog narušenog odnosa u ljubavnoj vezi, iz službenog je pištolja usmrtio svoju 52-godišnju partnericu iz Svete Marije, zaposlenicu Policijske uprave međimurske te njezinu 39-godišnju nećakinju iz Hodošana. Neposredno nakon počinjenja kaznenog djela 46-godišnjaka su savladali i zadržali do dolaska policije 35-godišnji policijski službenik Policijske postaje Prelog izvan službe Vladimir Pintar i 38-godišnji građanin Mario Gašparić, njegov susjed.’

Kako kaže Vladimir reski zvuk metaka iz pištolja nikog ne bi ostavio imunim, a pogotovo ne policajaca. – Nisam ni trenutka dvojio, razmišljao o posljedicama vidjevši pomahnitalog muškarca. Gledajući ga s pištoljem u ruci, iz kojeg su meci mogli pogoditi i mene, dobio sam dodatnu snagu i sigurnost, bacio se na njega i počeo se njime hrvati i pružao je žestoki otpor – rekao je kratko te dodao kako mu je posao olakšao susjed i prijatelj iz mladosti.

– Bio sam na vrtu obiteljske kuće. Čuvši pucnjavu odmah sam shvatio da se nešto događa. U istom trenu sam išao pogledati i imao što vidjeti, Vladeka kako se hrva s muškarcem. Kada vidiš prijatelja, susjeda, a nadasve čovjeka u takvoj situaciji normalno da ćeš mu priskočiti u pomoć. Ostalo znate – rekao je skromno Mario.

Suznih očiju je pričao o susjedi, jednoj od žrtava koja je bila miljenica “kvarta”, koja je otišla zauvijek bez pozdrava, pogleda. Poznati kao građevinski poduzetnik, istinski sportaš, nogometaš sada je postao još poznatiji. – Žalosno što se eksponiraš preko tragedije. Ne znam koliko sam telefonskih poziva i čestitki glede toga primio. Svakome se zahvalio toplo, ljudski, svakome sam uzvratio da bi on sigurno to napravio – kaže.

Rekli su nam kako su u nekoliko navrata sjeli zajedno, ‘vrteći film nemilog događaja’ koji su ‘prerezali’ da se ne pretvori u tragediju i još veće krvoproliće, a moglo se je… Policajac Vladimir je visokim stupnjem profesionalnosti stečeno u teoriji prenio u krvavu zbilju spriječivši je da ne bude još krvavija. Mario Gašparić je pak pokazao visoku razinu ljudske odgovornosti.

– Ovo je sve što smo našim dečkima mogli dati. Više od toga je što će oni za nas postati mjesni ponos kojeg oni možda nisu niti svjesni – rekla je Đurđica Slamek, općinska načelnica Svete Marije

Vladimir je uzoran suprug i otac dvoje djece. Sina Mišela od 6 godina i Leona koji je na taj dan imao svega dva tjedna, a supruga Nikoleta je bila ta koja je među prvima bila na vjetrometini događaja. U policiji radi 16 godina od kojih je 9,5 godina proveo u Bregani kao granični policajac. Mario je uzorni suprug gospođe Danijele s kojom ima dvoje djece starosti 15 i 9 godina.

Zahvalnice Općine Sveta Marija su zahvalnice svih ljudi Hrvatske. – Voljeli bi da smo ih dobili za nešto lijepo, srcu dragu. No, to je život – rekli su susjedi, prijatelji, a nadasve ljudi.

Način glasovanja:

Nakon objave svakog prijedloga/pohvale na stranicama internetskog portala eMedjimurje.hr, građani tj. posjetitelji portala svojim će Facebook ‘lajkovima’ unutar članka neposredno birati svog policajca godine. Članak će se objavljivati nedjeljom u 10 sati i glasovanje traje do sljedeće nedjelje u 10 sati, dakle za svaki pojedinačni članak moguće je glasovati tjedan dana. Nakon završetka tjednog glasovanja radi se ‘screenshot’ i prikupljeni glasovi do tada smatraju se važećim.

Posljednji članak objavit će se početkom mjeseca rujna 2016. godine. Kao što smo već napomenuli, policijski službenik koji će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše ‘lajkova’, bit će proglašen službenikom godine. Ukoliko bi dva ili više prijedloga prikupili jednak broj glasova, pobjedu bi ostvario onaj službenik, tj. događaj koji bi imao najviše pregleda (podatak dostavlja internetski portal eMedjimurje.hr). Svoje pohvale i prijedloge građani mogu slati na emailove: info@emedjimurje.hr ili medjimurska@policija.hr.

Kada se članak objavljuje? Nedjeljom u 10 sati.

Do kada traje glasovanje? Traje 7 dana, tj. do sljedeće nedjelje u 10 sati, nakon čega se bilježi broj ‘lajkova’.

Koji glasovi se broje? Broje se isključivo Facebook ‘lajkovi’ unutar objavljenog članka.

Na koji način glasovati? Isključivo klikom na Facebook tipku ‘Sviđa mi se’ (pri vrhu ili dnu članka).

Proglašenje pobjednika i dodjela prigodnog priznanja upriličit će se tijekom održavanja svečane akademije Policijske uprave međimurske povodom obilježavanja ‘Dana policije’, krajem mjeseca rujna 2016. godine.

Najnovije