DVODNEVNI SASTANAK INFEKTOLOGA Prvi skup hrvatskih infektologa u Čakovcu

Grad Čakovec, odnosno Međimurska županija, uz potporu Turističke zajednice Međimurske županije i Grada Čakovca bili su domaćini dvodnevnog sastanka Hrvatskog društva za infektivne bolesti na temu ‘Budućnost infektologije’.

Sastanak je organizirao Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti, Odjel za infektologiju Županijska bolnica Čakovec. Održan je u dvorani zgrade Scheier, a otvoren je na svečani način danas popodne.

Voditeljica Odjela za infektologiju ŽB Čakovec Tanja Potočnik-Hunjadi, dr.med.,spec.infektolog, je rekla kako je skup po prvi puta na njezinu inicijativu održan u Čakovcu i da okuplja 80-tak sudionika iz svih uglednih bolnica i klinika Republike Hrvatske, najviše infektologa, ali i liječnika druge struke.

‘Skup je bio nužan jer se u posljednjih nekoliko godina govorilo hoće li opće infektologija opstati pa će se raspravljati o budućnosti infektologije’, istaknula je Potočnik-Hunjadi.

‘Uloga infektologa u modernoj medicini je neupitna, jer infektivne bolesti predstavljaju izazov s kojim se susreće cijeli svijet. Infektolozi u razvijenim zemljama spadaju u jednu od najčešće konzultiranih specijalnosti.

Međutim, infektologija u Hrvatskoj se danas susreće s brojnim problemima i izazovima zbog manjka liječnika, brojnih djelatnosti u kojima infektolozi sudjeluju, rad na odjelu, u specijalističkim ambulantama, u hitnim službama, konzilijarnim službama, povjerenstvu za lijekove,timovima za kontrolu bolničkih infekcija, te zbog potrebe za izrazitom racionalizacijom dijagnostičkih i terapijskih sredstava u vrlo različitim infrastrukturnim uvjetima’, istaknuo Predsjednik HDIB HLZ Bruno Baršić, dr. med., spec. infektologje.

Dodao je kako će sastanak biti iskorišten za razmatranje brojnih aspekata, djelovanja infektologa u Hrvatskoj. Bit će riječi o značaju infektologije dječje dobi, utjecaju infektologa na kreiranje antimikrobne politike, o ulozi infektologa u timovima za kontrolu bolničkih infekcija, o educiranju mladih kadrova te o očekivanjima od struke u budućnosti.

‘Na ovom sastanku smo okupili renomirane infektologe iz svih hrvatskih gradova te specijalizante i mlade specijaliste, jer naša struka ovisi o svima nama, a o mladima osobito’, podvukao je predsjednik te dodao kako je cilj ovog sastanka razmjena dosadašnjih iskustava,rasprava o stanju danas te formiranje ključnih smjernica za razvoj struke.

Kao i uvijek, cilj sastanka je svakako druženje i povezivanje ljudi iz struke. U ime Međimuraca uglednike je pozdravio međimurski župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije