Vrtić u Novom Selu Rok na putu do Eko – škole i Zelene zastave

Prirodu pazi, bilje ne gazi, cvetje miriši, zeleno diši, za sobom pospravi, stopram unda ekolog si pravi!

Ovo je eko kodeks pod kojim je PO Stonoga Novo Selo Rok, Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec krenuo u Međunarodni program Eko – škole. U vrtiću Stonoga aktivnosti vezane uz ekologiju provode se već niz godina kroz: sortiranje otpada, prikupljanje starog papira, plastičnih boca, čepova i baterija te kroz rad u vlastitom povrtnjaku i cvjetnjaku kojeg djeca i odgajatelji zajedno sade i njeguju te na kraju ubiru plodove vlastita rada.

Ulaskom u program Eko – škole potrebno je realizirati važnih sedam koraka koji će nam omogućiti dobivanje statusa Eko – škole i Zelene zastave. Tako je osnovan Eko odbor koji pomaže u realizaciiji zacrtanih zadaća i ciljeva. Eko odbor sačinjavaju odgojitelji, tehničko osoblje, ravnatelj, pedagog, predstavnik VMO Novo Selo Rok, predstavnici roditelja, poduzeća Čakom i Unimer te organizacije Nobilis.

Do sada su uspješno realizirali već pet od sedam koraka (osnivanje Eko -odbora, ocjena stanja okoliša, donesen jeplan djelovanja, radi se prema nastavnom planu i programu i Eko kodeks). Nakon realizacije svih 7 koraka u vrtiću će biti održan Projektni dan na kojem će se uz prigodan program prezentirati sve aktivnosti. Svakako, vjerujemo da će na toj svečanosti biti dodijeljena i Zelena zastava sa priznatim statusom Eko škole.

U suradnji s članovima Eko odbora i roditeljima realizirali su neke od zacrtanih ciljeva: kupljeno je novo igralo, postavljeni su vanjski koševi za otpad i klupica za djecu. Uz pomoć roditelja i šire drušvene zajednice i nadalje se uspješno provode akcije: prikupljanja starog papira, plastičnih boca, čepova i baterija.

Formirana je Eko-patrola koju čine djeca, a njihova je zadaća pratiti i bilježiti na njima primjeren način količinu prikupljenog otpada te adekvatno zbrinjavanje i sortiranje istog. Najiskrenija zahvala svima koji nam na bilo koji način pomažu u realizaciji vrijednih ciljeva! ‘Nitko od nas ne može učiniti sve, ali svatko od nas može učiniti nešto!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije