Tam pri našoj staroj Muri

>> Tam pri našoj staroj Muri

OŠ Sv. Martin na Muri je ponosno već deset godina dio velike obitelji međunarodnih Eko-škola čiji je voditelj Udruga Lijepa naša. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti važnost zaštite okoliša u svijesti svakog pojedinca.

Svake godine provodimo projektni dan u okviru programa Eko-škole. Sad već tradicionalno taj dan je 22. travnja kada ujedno i obilježavamo Dan planete Zemlje.

Učenici od 5.-8. razreda i njihovi učitelji okupili su se ispred škole i pješačenjem krenuli prema najsjevernijoj točki. Konačno odredište je bila ribarska kućica gdje se započelo tjelovježbom. Tema ovogodišnjeg projektnog dana bili su izviđači i snalaženje u prirodi. Njegujući višegodišnju dobru suradnju, u goste su nam došli i učitelji i učenici iz susjedne Slovenije, iz OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, koji su također sudjelovali u našim radionicama.

Kako postaviti šator u prirodi te zapaliti logorsku vatru zadatak je bio učenika 6.b razreda sa učiteljicom Valentinom Bogdan, učiteljem Nevenom Kutnjakom te asistenticom Izabelom Krnjak. Učenici sedmog razreda su iskoristili drvo iz prirode pa im je gost Željko Perčić, koji ih je jako lijepo dočekao i ugostio na svojem posjedu, pokazao kako izraditi luk i strijelu, praćku, plot od šibe i kako isplesti košaru.

U tome su im pomagale i učiteljica Monika Turk i knjižničarka Ana Špoljarić. Naučili su i kako koristiti luk i strijelu te su održali i malo natjecanje – čija strijela leti dalje.

Učiteljica Anđelka Klemenčić sa učiteljicom Dubravkom Resman-Lajtman okupila je učenike petog razreda koji su na tkalačkom stanu, koji su prethodno napravili u školi, izrađivali vunene torbice i okvire za slike. U kartografskoj radionici su učenici 6.a razreda sa učiteljicom Marinom Mrazović pokazali kako se može napraviti karta mjesta te razglednica iz Sv. Martina.

Da bi se još godinama prisjećali svojih radionica te kako zabilježiti najvažnije trenutke svojeg života učenike osmog razreda naučio je profesionalni fotograf Mario Jakšić koji je bio gost učiteljice Petre Novinščak. Naši najmlađi, učenici trećeg razreda, su sa asistenticom Dijanom Perčić istraživali kukce koji se nalaze u prirodi i pri tome neizmjerno uživali.

Uz okrjepu koju je za nas pripremio kuhar te uživanje u prekrasnom danu i radionicama, nastava u prirodi je i prebrzo završila.

Na kraju, sad već tradicionalno, učiteljica Valentina Bogdan sa folklorašima je sve povela u kolo te su svi otplesali i otpjevali pjesmu ‘Tam pri našoj staroj Muri’. Kako smo došli tako smo se i vratili. Propješačili su učenici natrag do škole, uživajući na svježem zraku, promatrajući labudove i ptice, hodajući drvenim mostom i prepričavajući jedni drugima dogodovštine sa svojih radionica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije